Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goedkeuring onderhoudstherapie erlotinib-tabletten

De Europese Commissie heeft onderhoudstherapie met Tarceva® (erlotinib)-tabletten goedgekeurd als monotherapie voor patiënten met gevorderde niet-kleincellige longkanker (mNSCLC), bij wie de ziekte na initiële platinum-bevattende chemotherapie stabiel is gebleven.
Goedkeuring onderhoudstherapie erlotinib-tabletten

Patiënten met mNSCLC bij wie de tumor noch groeit, noch kleiner wordt (stabiele ziekte) na behandeling met chemotherapie worden geconfronteerd met een slechter vooruitzicht; in vergelijking met patiënten bij wie de tumor wel kleiner wordt of zelfs geheel verdwijnt, groeit hun ziekte meestal sneller en reageert deze slechter op andere chemotherapeutische behandelingen. Een behandeling met erlotinib-tabletten na afloop van de chemotherapie kan ervoor zorgen dat de toename van ziekte langer uitblijft en dat patiënten langer leven.

Stabiele ziekte
De nieuwe registratie van erlotinib is gebaseerd op de SATURN-studie, een multicenter, dubbelblinde, gerandomiseerde fase III-studie waarin het effect van onderhoudstherapie met erlotinib (afgezet tegen placebo) werd onderzocht bij in totaal 487 patiënten met een stabiele ziekte.

De belangrijkste conclusies
– de mediane overleving nam met 2,3 maanden toe terwijl de kans op overlijden verminderde met 28 procent;
– de kans op toename van de ziekte nam met 32 procent af;
– positieve resultaten werden gezien onafhankelijk van de aanwezigheid van een activerende mutatie van de epidermale groeifactor receptor (EGFR);
– de meeste voorkomende bijwerkingen huiduitslag en diarree leidden in minder dan 2 procent van de patiënten tot het stopzetten van de behandeling.

Erlotinib
Erlotinib is een doelgerichte, orale therapie die de EGFR remt. Andere indicaties zijn de behandeling van patiënten met lokaal gevorderde of gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker na falen van ten minste één voorafgaand chemotherapeutisch regime en in combinatie met gemcitabine bij de behandeling van patiënten met gemetastaseerde pancreaskanker.

Medicalfacts

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.