Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gratis app en spel over e-health in de wijk

Hogeschool Windesheim ontwikkelde een gratis app en spel over e-health in de wijk, voor verpleegkundigen die hier meer over willen weten of vaker e-health in willen zetten.
e-health spel voor verpleegkundigen
Foto: ehealthindewijk.nl

App

De app Thuiszorg en Technologie zet een heel scala aan e-healthtoepassingen op een rijtje. Voor elke toepassing laat de app zien wat die kan, voor wie de toepassing geschikt is, en hoeveel die ongeveer kost. Je kunt in de app zoeken op toepassingen per Gordon-classificatie. Ook kun je toepassingen zoeken voor aandoeningen die in de thuiszorg veel voorkomen. De app werkt ook zonder internetverbinding, en je kunt toepassingen opslaan in de favorieten. De app is gratis beschikbaar in de Google Play store en de App Store, en is bedoeld voor gebruik op een tablet.

Spel

Om verpleegkundigen met elkaar in gesprek te brengen over e-health, heeft Hogeschool Windesheim ook het spel Mix & Match Thuiszorg en Technologie gemaakt. Het spel bestaat uit kaarten met zorgproblemen (bijvoorbeeld valrisico) en zorgtechnologieën (bijvoorbeeld een bedverlaatalarm), en verdiepende vragen gebaseerd op de CANMEDS-rollen (bijvoorbeeld: wat betekent dit voor de zelfmanagement van de cliënt?). Organisaties kunnen het spel bestellen voor €20 of gratis zelf uitprinten.

Klinisch redeneren

Het doel van de app en het spel is om verpleegkundigen meer kennis te geven over de verschillende vormen van e-health die ze in kunnen zetten in de wijk. In eerste instantie wilden de ontwikkelaars een keuzehulp maken die verpleegkundigen zou helpen kiezen tussen e-healthtoepassingen. Het bleek echter dat verpleegkundigen vooral behoefte hebben aan kennis: welke toepassingen zijn er en wat kun je ermee? Als verpleegkundigen deze kennis hebben, kunnen ze op basis van klinisch redeneren en overleg met de cliënt of mantelzorger bepalen welke toepassingen geschikt zijn.

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.