Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis download: juridische aspecten bij familieparticipatie

Wat mogen mantelzorgers en vrijwilligers wel en niet doen in de zorgverlening? Je leest er alles over in de nieuwe publicatie van Vilans: 'Grenzen verkennen; wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen informele en formele zorg'.
fampart.jpg
In de publicatie valt te lezen wat mantelzorgers wel en niet mogen doen in de zorg. - Foto: Vilans

Deze publicatie van Vilans, beschrijft de juridische aspecten van de betrokkenheid van mantelzorgers en de inzet van vrijwilligers in de zorg. De belangrijkste aanbeveling: zorg voor een cliënt is maatwerk, dus zorg voor open en heldere communicatie en verken samen de grenzen. Zo kunnen beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers samen veel betekenen voor de kwaliteit van leven van de cliënt.

Als verzorgende ig kun je de familie vaak meer bij de zorg betrekken dan je denkt. Maar hoe doe je dat? Yvonne de Jong geeft tips. Check hier de 5 tips>>

Volgens Yvonne de Jong, senior adviseur familie- en netwerkparticipatie bij Vilans, zijn veel verzorgenden niet goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom familieparticipatie in de ouderenzorg. ‘Velen van hen denken dat de zorginstelling eindverantwoordelijke is, als er iets misgaat bij zorgtaken die door de mantelzorger intramuraal verricht worden. Dat is een fabel. Als een familielid goed geïnstrueerd is over de zorgtaak -bijvoorbeeld over de werking van de tillift- en de verzorgende denkt dat de mantelzorger bekwaam genoeg is om de taak te doen, dan mogen deze zorgtaken in de zorginstelling door de familie gedaan worden, zoals insuline spuiten. De familie is dan ook aansprakelijk als het hier misgaat.’ 

Klik hier om de publicatie te bekijken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.