Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis download: poetsinstructiekaart ouderen

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) heeft poetskaarten voor mondzorg bij ouderen gepubliceerd. Deze zijn inmiddels door zo'n 700 zorginstellingen besteld.
poetskaart.jpg
Er zijn poetskaarten voor vijf verschillende soorten gebitten van ouderen

De KNMT ontwikkelde de kaarten om onder andere verzorgenden ig te informeren over hoe ze cliënten kunnen ondersteunen bij het poetsen van hun gebit of kunstgebit. In totaal verspreidde de KNMT ruim 10.000 van de kaarten met tips om het gebit gezond te houden. Er zijn vijf verschillende soorten poetsinstructies: voor eigen tanden en kiezen, frame of plaatje, volledig kunstgebit, niets (geen tanden of kiezen) en een overkappingskunstgebit. 

Mondzorg in thuiszorg

Eerder luidden tandartsen de noodklok omdat het slecht gesteld zou zijn met de mondzorg in verzorgingshuizen én de thuiszorgMinister Schippers van Volksgezondheid heeft een plan aangeboden aan de Tweede Kamer om mondzorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Met het project ‘De mond niet vergeten!’ wordt geprobeerd de mondzorg van de thuiswonende oudere te verbeteren. Elly Duijf van Stichting Innovatiekring Dementie (IDé): ‘De gevolgen van een slechte mondgezondheid zijn niet te overzien: iemand eet minder goed, en een bacteriële infectie in de mond kan zelfs longontsteking of hartfalen veroorzaken. Het is dus heel belangrijk dat je als verzorgende alert blijft op een gezonde mond en je pro-actief opstelt: vraag naar de mondgezondheid van de oudere en of hij nog naar de tandarts gaat.’

Klik hier om de poetskaarten gratis te downloaden

Lees ook: 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.