Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis naar het TvZ-symposium ‘Verpleegkunde nu’

Sinds 2005 organiseren het VUmc en TvZ samen jaarlijks een symposium voor verpleegkundigen. In het kader van de intensieve samenwerking en alliantievorming met het VUmc participeert dit jaar voor het eerst ook het AMC. Het symposium vindt dit jaar plaats op 3 december in het VU medisch centrum te Amsterdam, het motto is ‘Verpleegkunde nu – the future of nursing is built on the past’.
Gratis naar het TvZ-symposium 'Verpleegkunde nu'
Foto: Copyright: Gerrie Hondius

Centraal in het programma staan de huidige ontwikkelingen in de verpleegkunde en de toekomst ervan. Het besef dat het verleden hierbij van grote invloed is heeft ertoe geleid dat de geschiedenis van het vak nadrukkelijk een plaats in het programma heeft gekregen. De lancering van de canon Geschiedenis van de Verpleegkunde in Nederland, die binnenkort uitkomt ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van TvZ, sluit hier goed bij aan.

TvZ heeft voor een van haar lezers een stoel gereserveerd bij dit symposium. U mag het symposium gratis bezoeken en informeert ons vervolgens in het kort (circa 250 woorden) over de belangrijkste leerpunten van deze dag.
Bent u hierin geïnteresseerd? Laat het ons weten: redactie.tvz@bsl.nl. Uit de aanmeldingen loten wij begin november de TvZ-afgevaardigde bij dit congres.

In de ochtend bijt Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, het spits af met haar inleiding Omdat wij wél van gisteren zijn…

Vervolgens gaat Marieke Schuurmans, hoogleraar Verplegingswetenschap bij het UMC Utrecht, in op de veranderingen in de zorg en wat dat voor verpleegkundigen betekent.

Het is de laatste jaren traditie geworden een spreker uit het Verenigd Koninkrijk uit te nodigen om zo te kunnen leren van wat daar op het gebied van de verpleging plaatsvindt. Dit jaar is dat Stephanie Aiken, hoofd opleiding bij het Royal College of Nursing (RCN). Zij is gepromoveerd op het onderwerp ‘Percepties van verplegen’ en spreekt over de invloeden uit het verleden die effect hebben gehad op de ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep in Engeland.

De canon Geschiedenis van de Verpleegkunde in Nederland is een cadeau van de Stichting Publicaties Verpleegkundigen en Verzorgenden (SPVV) aan de beroepsgroep bij gelegenheid van de hondervijfentwintigste verjaardag van TvZ. De digitale canon zal gelanceerd worden door Hannie Giebing, voorzitter van de stichting. Er verschijnt ook een papieren versie van de canon en daarvan ontvangen de symposiumdeelnemers als eersten een exemplaar.

In de middag zijn er workshops, onder meer:

* ‘Hellup, mijn moeder wordt uit het ziekenhuis ontslagen, hoe moet dat nu??’. Een workshop over de ontwikkelingen in de keten en de gevolgen daarvan voor de verpleegkundige.

* Welke meerwaarde heeft werken volgens de Lean filosofie en wat is daarbij de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige?

* Catharina van Oostveen, die voor haar promotieonderzoek parameters ontwierp om de zorg efficiënt te kunnen organiseren, leidt een workshop over evidence based practice.

* Rooming in voor mantelzorgers van volwassenen: een actueel thema. In veel ziekenhuizen is het al gebruikelijk dat een familielid of andere naaste – die soms later ook mantelzorger wordt – kan overnachten bij de patiënt of elders op de verpleegafdeling.

* Hospitality staat voor gastvrijheid. Er zijn veel manieren om te maken dat een patiënt zich welkom voelt en het bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis positief beleeft.

Ter verluchtiging van het geheel is gezorgd voor optreden van ‘andersdenkers’. Ook Zuster Anna van het Florence Nightingale Instituut is erbij voor een fotoshoot in stijl. En natuurlijk wordt er afgesloten met een hapje en een drankje.

Verpleegkunde nu
‘The future of nursing is built on the past’

Donderdag 3 december 2015, 9.00 – 16.30 uur
VU medisch centrum, Amsterdam
Het inschrijfgeld voor het symposium is € 125,- (normaal tarief). Abonnees van TvZ betalen  € 110,- (o.v.v. abonneenummer), studenten verpleegkunde € 50,- (o.v.v. studentnummer). Voor medewerkers en verpleegkundigen in opleiding van VUmc en AMC is de toegang gratis (o.v.v. ID personeelsnummer).
Meer informatie: www.vumc.nl/verpleegkundigsymposium of paog@vumc.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.