Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige krijgt extra ondersteuning bij dementiezorg

Het programma ‘Dementiezorg voor elkaar’ is gestart. Hiermee worden wijkverpleegkundigen kosteloos extra ondersteund bij het begeleiden van mensen met dementie.
robbert.jpg
Robbert Huijsman is programmaleider van 'Dementiezorg voor elkaar'.

Movisie, NIVEL, Pharos, Trimbos-instituut en Vilans hebben onlangs de samenwerkingsovereenkomst getekend en subsidie gekregen van VWS. Doel van het vierjarige praktijkprogramma ‘Dementiezorg voor elkaar’ is de kwaliteit van leven van thuiswonende mensen met dementie te verbeteren door zorg en ondersteuning nog meer af te stemmen op hun persoonlijke leefwereld, over de grenzen van wonen, zorg en welzijn heen. Het programma ondersteunt samenwerkingsverbanden van professionals die hieraan willen werken, zoals ketenregisseurs, netwerkcoördinatoren, casemanagers, wijkverpleegkundigen, mantelzorgondersteuners, huisartsen en andere professionals in de eerste lijn.

Hulp bij verwijzen

‘We willen graag zien dat er meer samenwerkingsverbanden komen, en dit faciliteren’, legt programmaleider Robbert Huijsman uit in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. ‘Als wijkverpleegkundigen tegen een probleem aanlopen, waar ze niet met elkaar uit komen, kunnen ze ons bellen of schrijven en dan bieden wij hulp of verwijzen we door aan een van de deelnemers in ons kennisnetwerk.’ Voorwaarde hiervoor is dat wijkverpleegkundigen in andere organisaties in de regio ook te maken moeten hebben met het probleem. ‘Het gaat dus niet om individuele gevallen, je moet elkaar opzoeken en gezamenlijk aan de slag willen met structurele verbetering. Dan bieden wij een implementatie-adviseur aan.’ Inmiddels is deze hulplijn zo’n dertig keer ingeschakeld. De hulpvraag is divers. Huijsman: ‘Van een bijscholing op onbegrepen gedrag, tot uitleggen hoe een verwijsprocedure werkt of het gezamenlijk ontwikkelen van een visie en meerjarenplan voor regionale dementienetwerken.’ Als de oplossing of nieuwe werkmethodiek is bedacht, wordt dit ook gecommuniceerd op de website www.dementiezorgvoorelkaar.nl. ‘Want vaak kampen verschillende organisaties met hetzelfde probleem. Nu functioneren veel zorginstellingen als eilandjes, los van elkaar. Door meer te verbinden, kunnen ze van elkaar leren’, aldus Huijsman. Het programma biedt deze ondersteuning gratis aan.

Kom je ook?
Robbert Huijsman spreekt ook op het Dementiecongres op 9 november 2017. Meer informatie>

Experts

‘Hoe onze ondersteuning er precies uitziet, is afhankelijk van de hulpvraag’, vertelt Huijsman. ‘Bij een relatief eenvoudige vraag is een korte consultatie met een adviseur misschien voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een training om op dezelfde manier gegevens te registreren of helder en eenduidig te communiceren.’ Werk je aan een ingewikkelder vraagstuk, dan kan een adviseur jou en jouw collega’s een langere periode ondersteunen, variërend van drie tot negen maanden. Huijsman: ‘Je werkt dan bijvoorbeeld aan het beter benutten van de kennis en mogelijkheden van vrijwilligers en welzijn. Je zorgt ervoor dat sociale wijkteams en de eerste lijn elkaar beter vinden. Het kan van alles zijn wat speelt in de samenwerking.’ De adviseurs zijn experts op allerlei terreinen, zoals (oud-)lectoren, huisartsen, organisatieadviseurs, een wethouder, een casemanager, vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland en de directeur van V&VN.

Casemanager dementie

Ook speelt ‘Dementiezorg voor elkaar’ een rol bij casemanagement dementie, in samenwerking met het Actieplan Casemanagement Dementie: ‘Naast de klassieke gespecialiseerde casemanager dementie, vullen thuiszorgorganisaties het casemanagement door wijkverpleegkundigen nu t allemaal op hun eigen manier in’, vertelt programmaleider Huijsman aan TvZ, ‘Wij hebben dit in kaart gebracht, en zien dat er vier hoofdmodellen zijn, met veertien subvarianten. Dat is verwarrend: de cliënt ziet door de bomen het bos niet meer, de huisarts weet niet waar hij naar moet doorverwijzen en de zorgverzekeraar weet niet meer wat hij inkoopt. Iedereen heeft nu behoefte aan minder en beter onderbouwde varianten. De wijkverpleegkundige mist vaak specifieke kennis om casemanager te zijn, en doet het er vaak “even bij”. Wij denken dat dat anders kan, en zullen samen met het veld tot oplossingen komen.’ Tot slot is ‘Dementiezorg voor elkaar’ bezig met een het ontwikkelen van een nieuw Register Dementie en met het actualiseren van d Zorgstandaard Dementie, die eind 2019 worden verwacht.

Wil je een hulp- of ondersteuningsvraag indienen? Klik dan hier voor het formulier >>

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.