Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis online handreiking voor verhuizing naar verpleeghuis

Er is een handreiking gemaakt voor zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze bevat tips om dementerenden en mantelzorgers zo goed mogelijk te begeleiden.

De handreiking is opgesteld door Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. De verhuizing naar een zorginstelling kan het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers ernstig ontwrichten. De handreiking van Kenniscentrum Zorginnovatie dient als leidraad voor deze overgang.

 

Begeleiden 

De adviezen en tips zijn ingedeeld in vier groepen: de periode na de diagnose, de periode op de wachtlijst, de dag van opname, en de periode na de opname. Zo is het belangrijk om al vroeg in het proces de mogelijkheid van verpleeghuisopname te bespreken, betrokkenen te laten kennismaken met de verschillende woonvormen, aandacht te besteden aan het afscheid van de oude woning, en de mantelzorgers te begeleiden.

 

Uitval mantelzorgers 

Uit ervaringen van mantelzorgers blijkt dat ook de eerste periode op de nieuwe afdeling een erg moeilijke tijd kan zijn en ook daar biedt deze handreiking tips voor. Door mensen met dementie en hun mantelzorgers zo optimaal mogelijk te begeleiden kan mogelijk worden voorkomen dat ze te lang doorgaan met de zorg, en overbelasting en uitval van mantelzorgers resulteren in een crisisopname.

 

De handreiking is bedoeld voor verzorgenden, wijkverpleegkundigen en casemanagers.  

 

Download hier de gratis handreiking

 

Bron: Transities in Zorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.