Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Griep: verpleegkundigen moeten alert zijn

Nu er een officiële griepepidemie is uitgebroken in Nederland moeten verpleegkundigen alert zijn. En dan met name degenen zónder griepvaccinatie.
Griep: verpleegkundigen moeten alert zijn

‘Griep voorkómen is natuurlijk het best’, zegt Ab Osterhaus – Nederlands vermaardste viroloog en influenza-deskundige in gesprek met Nursing.nl. ‘Daarom hoop ik dat alle verpleegkundigen een griepprik hebben gehaald, vooral wanneer zij werken met risicogroepen.’ Zo niet, dan kun je volgens Osterhaus het beste thuisblijven zodra de eerste symptomen zich aandienen. ‘Ik ga er vanuit dat iedereen deze wel kent: acute koorts, last van de luchtwegen enzovoort.’

Verkouden?
Verkoudheid duidt niet altijd op griep, maar als je niet bent ingeënt en werkt met risicogroepen is het verstandig na te gaan of werken verantwoord is – voor het geval je wél een griepje onder de leden hebt. Is dat het geval, dan lopen kwetsbare patiënten en verpleeghuisbewoners onnodig risico op ziek worden of zelfs overlijden. Internationaal onderzoek toont inderdaad aan dat het aantal sterfgevallen door griep vermindert als het personeel is ingeënt.

Laks
In oktober zei voorzitter van de Gezondheidsraad Andre Knottnerus dat ziekenhuizen en verpleeghuizen gaan nog te laks omgaan met het inenten van personeel tegen de griep. Volgens hem lappen veel niet-academische ziekenhuizen en instellingen in de ouderenzorg het advies van de Gezondheidsraad aan hun laars. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad alle zorgmedewerkers een griepprik te halen. Volgens Knottnerus moeten instellingen een actief entingsbeleid nastreven, maar gebeurt dit nog weinig. Alleen in sommige academische ziekenhuizen is een goed beleid aangetroffen.

Peiling Nursing
In een peiling van Nursing in oktober zei 45,6 procent van de verpleegkundigen geen griepprik te halen omdat zij kerngezond is en niet zomaar in zich laat prikken. Een ander groot deel wil eerst weten of de prik wel werkt, voordat zij zich laat inenten.

Midden van het land
Momenteel heerst vooral in het midden van Nederland griep. Dat blijkt uit gegevens die het Nationaal Influenza Centrum vandaag presenteerde. De laatste twee weken heeft de griep bovengemiddeld in Nederland toegeslagen. Gemiddeld hebben zo’n vijf mensen per 10.000 inwoners griep. Nu ligt dat aantal op ruim tien per 10.000. De jaarlijkse griepepidemie begint in Nederland meestal begin januari. De uitbraak verloopt dit jaar zoals in andere jaren.

Wat te doen
Thuisblijven dus, als je begint te snotteren en niet bent ingeënt. Want misschien gaat het over, misschien is het griep. Vaak is het échte ziek-zijn na vijf dagen wel voorbij, maar het virus kan nog zeker twee weken doorwerken. ‘Dus ben je niet ingeënt en werk je met ouderen, longpatiënten, diabetici of hartpatiënten, overleg dan eerst met je leidinggevende voor je weer aan het werk gaat,’ aldus Osterhaus. 

7 REACTIES

 1. Wel krijgen die medewerkers die het wensen van
  onze thuiszorgorganisatie een griepprik.
  Helaas ziet het er in de praktijk zo uit dat als
  jij grieperig bent de leidinggevende steeds belt en
  zodanig druk uitoefent dat je binnen twee dagen weer aan het werk gaat ook al ben jij nog steeds ziek, dit vanwege een nieuw ziekbeleid en bezuinigingen

 2. Lees alle reacties
 3. Idd lachwekkende suggestie van thuisblijven
  als je niet ingeënt bent en je “grieperig” voelt..
  Idd wordt direct Arbo ingeschakeld danwel je wordt
  steeds gebeld..Om te komen WERKEN..
  Warme zorg is er al heel lang niet meer van leiding-
  gevenden..
  Idd zou ik me best willen laten enten op kosten van
  de werkgever..als ze OOK de benzine en tijd vergoeden die ik moet maken qua 2 keer half uur rijden naar andere lokatie dan werklokatie..
  of..iemand neerzetten voor 1 week lang ALLE diensten
  zodat je als personeel vanzelf benaderd wordt
  als je toch moet komen WERKEN..
  Want reken maar niet dat je dit onder werktijd mag doen
  als er niet op eigen lokatie geprikt wordt..

 4. Als iedereen die maar even snottert thuis moet blijven kan de zorg haar deuren wel sluiten. Als ik zie hoe de laatste weken verlopen zijn, met de vele verkouden collega’s, dan had er niemand meer verzorgd kunnnen worden, door dat handjevol wat echt niets mankeerde.
  Leuk verzonnen hoor dat thuisblijven, maar vast niet door iemand die meedraait in de zorgwereld, maar achter een bureau zit.

 5. overleggen met je leidinggevende. De werkdruk is zonder griep al ontzettend hoog. Denk niet dat de leidinggevende zegt dat ik thuis mag blijven als ik nog niet hersteld ben. (heb overigens wel een griepprik gehad omdat ik geindiceerd ben) Wat kan je dan nog doen als je niet zo verstandig bent om zelf het hef in handen te nemen. Staat ineens de arbo op de stoep. Wie ie er nu 14 dagen ziek, zomaar van een griepje.

 6. Even reageren op Irene, Ind Irene ik ken het zelf ook van de thuiszorg als je ziek was of afwezig was werd ik ook continu gebeld niet om te vragen hoe het gaat of iets dergelijks maar om weer terug te werk te komen. Thuiszorg heeft altijd het doel; Bezuinigen. al gaat het om je eigen gezondheid en zelfs van de mede clienten

 7. De (thuiszorg)organisatie waar ik werk heeft vorig jaar i.v.m. de bezuinigingen besloten om geen griepinjectie meer ter beschikking van de medewerkers te stellen. Als je ziek bent wordt je gestimuleerd om aan het werk te blijven….Ik word hier wel een beetje verdrietig van.

 8. Hoi,
  Ik wil even reageren op bovenstaand stukje. Het is natuurlijk prima om alert te zijn op verschijnselen van griep maar de grieprik geeft geen garantie. Ik heb de griepprik gehaald maar lig nu deze week op bed met griep…
  Dus ook al heb je een vaccinatie gehaald blijf dan ook alert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.