Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Griepprik extra belangrijk bij onregelmatige diensten’

De griepprik is extra belangrijk als je onregelmatige diensten draait. Dat stelt Dr. Rachel Edgar van de Universiteit van Cambridge, naar aanleiding van haar onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Zij stelt dat het immuunsysteem ontregeld raakt als je overdag slaapt en ’s nachts wakker bent. Daardoor kunnen verpleegkundigen die nachtdiensten draaien extra vatbaar zijn voor de griep, en dan is de griepprik voor hen dus extra belangrijk.
Griepprik
Griepprik - Foto: Flickr

‘Het immuunsysteem staat niet de hele dag op scherp maar is ingesteld op een vast dag-nachtritme. Als dat ritme verstoord wordt, is het lichaam vatbaarder voor virussen’, concludeert Edgar op basis van het onderzoek dat zij onlangs deed bij muizen. Bij een deel van de muizen werd de biologische klok ‘uitgezet’ met een genetische manipulatie. Deze muizen raakten sneller besmet met het griepvirus dan gewone muizen. Ook  verspreidde het virus zich sneller in het lichaam van de ontregelde muizen, aldus de onderzoeker.

Griepprik werkt beter in de ochtend

Edgar vermoedt dat de resultaten van het onderzoek ook gelden voor mensen. ‘Het is bekend dat ook menselijke cellen gestuurd worden door de biologische klok. Zo bleek onlangs ook dat mensen meer afweerstoffen maken als ze de griepprik ’s ochtends krijgen in plaats van ’s middags. Dat is vergelijkbaar met de muizen uit mijn onderzoek die niet genetisch gemanipuleerd waren, de normale muizen. Die werden ’s nachts, dus als ze actief zijn, minder snel ziek van het griepvirus dan overdag.’  

Lees hier meer over het onderzoek.

‘Ik ben nooit ziek dus ik hoef geen griepprik’ en ‘Ik werk altijd volgens de hygiënemaatregelen, dan is de griepprik niet nodig’:  Nursing nam veelgehoorde misverstanden over de griepprik onder de loep. Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Natuurlijke middelen helpen ook om de weerstand te verhogen. Wat te denken van de orthomoleculaire leer; een mediterraan dieet (veel groente, fruit, olijfolie, noten) en voedingssupplementen (multi, vitamine C en D).
    Sinds ik mij daaraan houd, heb ik nauwelijks nog griep.

  3. Net zoals het 'gezeik' omtrent Zwarte Piet, begint ook de betutteling met betrekking tot de jaarlijkse griepvaccinatie elk jaar vroeger.
    Het is inmiddels toch wel bekend dat die griepvaccinatie veelal niet naar behoren werkt. Bovendien; als hij zo goed werkt, hoeven enkel onze patiënten, cliënten zich te laten vaccineren, zij krijgen dan geen griep.
    Laat iedereen zelf bepalen of hij/zij gevaccineerd wenst te worden tegen griep. Ik doe het niet, aangezien de griepprik bij mij niet werkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.