Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Griepprik voor zorgverleners: effect op patiënten onbekend

De vaccinatiegraad voor griep is ‘extreem laag’ onder verpleegkundigen. En de discussie over de effectiviteit van het griepvaccin is in volle gang. Nursing zocht uit hoe het zit.
griepprik
De griepprik is ieder jaar weer een bron van controverse. (Foto: Getty Images/iStock)

De gemiddelde vaccinatiegraad voor Nederlands zorgpersoneel was 13 procent in 2012 en 2013: dat is extreem laag, schrijft de Volkskrant.

Verplichten

De lage vaccinatiegraad is voor staatssecretaris Blokhuis reden om te onderzoeken of het mogelijk is om de griepprik te verplichten. De griepgolf van vorig seizoen duurde volgens het RIVM achttien weken langer dan normaal. Dat leidde tot moeilijkheden in heel het land: verschillende ziekenhuizen kampten met een tekort aan personeel.

De NVZ is voorstander van het vaccineren van zorgverleners. Ze startten een campagne onder ziekenhuispersoneel om de vaccinatiegraad op te schroeven. Op de website voorkomgriep.nl kunnen zorgmedewerkers campagnemateriaal downloaden, waarmee ze in hun eigen zorginstelling aandacht kunnen vragen voor de griepprik.

Effectief?

De griepprik is ieder jaar weer een bron van controverse. Want beschermt de prik wel tegen de griep? Ja, zeggen voorstanders: bij het juiste vaccin schommelt de effectiviteit tussen de 44 en 60 procent. Maar als zorgverleners de griepprik nemen, is er geen meetbaar effect op de ziektelast bij patiënten. Tegenstanders hekelen dat gebrek aan bewijs. Nursing liet vorige maand beide partijen aan het woord in het artikel ‘De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet?

De griepprik: waarom zou je hem halen, en waarom niet? is een PREMIUM-artikel, dat tijdelijk gratis beschikbaar is. Wil je onbeperkt PREMIUM-artikelen kunnen lezen, neem dan een abonnement.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.