Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Griepvarianten resistent voor medicijn

Sommige varianten van het griepvirus influenza A, dat deze winter in Europa circuleert, zijn resistent voor het antivirus Tamiflu.


Griepvarianten resistent voor medicijn

Dat heeft het Europees centrum voor ziektepreventie ECDC bekendgemaakt.
 

Noorwegen
In november en december isoleerden onderzoekers 148 varianten van het griepvirus in tien Europese landen. Daarvan bleken er negentien resistent voor Tamiflu. De meeste resistente monsters circuleerden in Noorwegen. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe groot het aandeel resistente virussen in Europa is. Volgens het ECDC zou dit aanzienlijk zijn, maar niet zo groot als in Noorwegen.

Nederland
Volgens viroloog Ab Osterhaus is de resistente variant tot nu toe niet in Nederland aangetroffen. Osterhaus doet samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek naar eventuele resistentie van het virus in Nederland.


Vervelend
Osterhaus noemt de resistentie van het griepvirus tegen Tamiflu een vervelende zaak. “Het kan in crisissituaties, bijvoorbeeld bij een pandemie, heel vervelend zijn. Vooral voor ouderen en mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de griep en een virusremmer nodig hebben.” Een ander middel, Relenza, werkt overigens wel tegen de resistente variant, maar daar is op dit moment minder voorraad van.

Mensen die besmet zijn met een resistente vorm van influenza A worden overigens niet zieker dan mensen die besmet zijn met een niet-resistente variant.

Door: redactie Nursing

Lees ook:

40.000 doden door griep in EU
Griepprik (uit: weblog ’t Vak – Sandra Hansma)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.