Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groei- en Ontwikkelingspoli gestart

Bezoek aan het ziekenhuis én aan het consultatiebureau is niet meer nodig. Donderdag is in de regio Gouda de Groei- en Ontwikkelingspoli gestart.
Groei- en Ontwikkelingspoli gestart

De GO-poli is een samenwerkingsverband tussen het consultatiebureau en de afdeling Kindergeneeskunde van het Groene Hart Ziekenhuis. De nieuwe polikliniek is speciaal voor te vroeg geboren baby’s (prematuren tot 35 weken) en zuigelingen met een te laag geboortegewicht (dysmaturen).

Eén plek
Tot nu toe worden te vroeg geboren kinderen in het ziekenhuis gevolgd door de kinderarts en fysiotherapeut. Daarnaast bezoeken deze kinderen het consultatiebureau waar hun ontwikkeling wordt gevolgd en zij vaccinaties krijgen. Vanaf deze week hoeven de ouders nog maar één plek te bezoeken.

Vast schema
Een kind dat te vroeg geboren is en in het GHZ behandeld is, krijgt een week na ontslag een controleafspraak in het ziekenhuis. Ook brengt een verpleegkundige van het consultatiebureau enkele dagen na ontslag een bezoek thuis. Daarna komen de ouders met hun kind elke maand naar de GO-poli in het ziekenhuis. De kinderarts en consultatiebureauarts zien de kinderen afwisselend. Ook de fysiotherapeut en de logopedist volgen hun ontwikkeling. De verpleegkundige van het consultatiebureau bezoekt kind en ouders thuis. Elk kind volgt een vast schema met controles, en wordt tot het vijfde jaar gevolgd. De gebruikelijke vaccinaties verlopen ook via de GO-poli.

Eenduidig
Door de nauwe samenwerking kunnen eventuele problemen eerder worden herkend en behandeld. “Deze kwetsbare groep kinderen heeft recht op een optimale begeleiding bij hun ontwikkeling. Dat kunnen we nu bieden. En doordat we nu samen de begeleiding van deze kinderen gaan doen, kunnen we de ouders eenduidigheid bieden. Tot nu toe kregen ouders nog weleens verschillende adviezen en dat maakte ze onzeker”, zegt Ria van Leeuwen, neonatologieverpleegkundige en coördinator van de GO-poli.

Specialismen
Aan de polikliniek zijn verschillende specialismen betrokken: twee kinderartsen (waaronder een neonatoloog), twee artsen jeugdgezondheidszorg, twee fysiotherapeuten, een logopedist, een neonatologieverpleegkundige en verpleegkundigen van het consultatiebureau. Ook een psycholoog, maatschappelijk werker of diëtist kan worden ingeschakeld. Na elk poliklinisch spreekuur komen deze specialismen bij elkaar en bespreken het vervolgtraject. Op deze manier worden de kinderen op de voet gevolgd en kan er snel ingegrepen worden als dat nodig is.

Groene Hart Ziekenhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.