Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot deel verpleegkundigen is donor

Groot deel verpleegkundigen is donor

Dit blijkt uit een onderzoekje van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) onder 300 artsen en 203 verpleegkundigen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en huisartspraktijken. Het merendeel van de medische professionals geeft aan geregistreerd te zijn in het register voor orgaan- en weefseldonatie. Bij de artsen is dit 81 procent en bij de verpleegkundigen 76 procent. Van de geregistreerden heeft 78 procent zich geregistreerd als donor, 7 procent als niet-donor, 10 procent wil de nabestaanden laten beslissen en 3 procent wil een specifiek persoon laten beslissen. Volgens de NTS is het de eerste keer dat er landelijk onderzoek is gedaan naar de keuze van de medische professional over donatie van de eigen organen en weefsels.

Geen gemiddelde Nederlander
Volgens de NTS zijn de ondervraagde artsen en verpleegkundigen opvallend vaker positief over orgaan- en weefseldonatie dan de gemiddelde Nederlander. Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder is ruim 40 procent geregistreerd, daarvan zegt 60 procent Ja en 28 procent Nee. ‘Dit laat zien dat artsen en verpleegkundigen een groot vertrouwen hebben in de zorgvuldige en respectvolle wijze waarop in de ziekenhuizen wordt omgesprongen met orgaandonatie’, aldus directeur Bernadette Haase van de NTS.

Wederkerigheid
Een belangrijke reden voor medisch professionals zou het leed zijn dat zij zien bij mensen die eindeloos en soms tevergeefs op de wachtlijst staan. Daarnaast speelt onder meer het wederkerigheidsprincipe een belangrijke rol. Men zou ook graag zelf een orgaan of weefsel krijgen als dat nodig zou zijn.

Verpleegkundigen zelf orgaandonor
In 2009 bleek al uit een onderzoekje op Nursing.nl dat een ruime meerderheid van de verpleegkundigen bereid is haar organen af te staan na haar overlijden. In totaal werd bijna 600 keer op een poll gestemd. Van alle stemmers zei 78% voor keuze 1 in het donorregister te zijn gegaan, waarmee zij toestemming geeft alle organen en weefsels na haar overlijden beschikbaar te stellen voor transplantatie.

Belangrijke bijdrage orgaandonatie
Verpleegkundigen leveren sowieso een belangrijke bijdrage tot meer orgaandonaties. In oktober 2011 bleek uit onderzoek van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dat gespecialiseerde verpleegkundigen op het gebied van orgaandonatie leiden tot 20 procent meer toestemming voor weefsel- en orgaandonatie. Francis Bolle van V&VN destijds tegen Nursing.nl: ‘Het bewijst dat het onderwerp uit de taboesfeer komt, en dat een goed gesprek met de verpleegkundige blijkbaar helpt om familie en patiënten over de streep te trekken om orgaandonor te worden. Dat verpleegkundigen deze mensen kunnen bereiken, is een erg positieve ontwikkeling.’

Nederlandse Transplantatie Stichting / Nursing
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.