Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vertel diabetespatiënt meer over apps’

Ongeveer een derde van diabetespatiënten gebruikt apps. Voor de groep die er nog niet mee werkt, is onbekendheid de voornaamste reden. Patiënten krijgen nog weinig voorlichting over apps, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
diabetespomp.jpg
Diabetespomp. Foto: ANP

Het RIVM onderzocht het app-gebruik van onder meer diabetespatiënten. Dat blijkt sterk te verschillen per leeftijd. Van de jongeren tot 20 jaar gebruikte twee derde apps, bij de 75-plussers was dat slechts 6%. Degenen die geen apps gebruiken, weten vaak niet van hun bestaan. In principe zijn ze wel geïnteresseerd, mits ze goede instructie krijgen over het gebruik, plus de garantie dat de app betrouwbaar is.

Hoe weet je of medische apps betrouwbaar zijn? Zij hebben een CE-merk. Lees meer>>

De groep die ze wel gebruikt, is daar tevreden over. Het grootste voordeel is dat informatie snel en up-to-date beschikbaar is. Gezondheidswinst en verbeterde zelfredzaamheid zijn andere voordelen.

Basale functies
Op nummer 1 en 2 in top-10 van diabetes-apps staan de Nederlandstalige apps Helpdiabetes en Koolhydratenkenner. Deze worden gebruikt voor basale functies als koolhydraten tellen, een dagboekje bijhouden en insuline instellen. Jongere (diabetes type 1) gebruikers zien vooral voordeel van apps die een koppeling maken met een insulinepomp. Cathy Jansen, een van de initiatiefnemers van het platofrm ééndiabetes.nl voor jong-volwassenen ziet in haar eigen omgeving veel gebruikers van MySugr – met als motto: make diabetes suck less.  In een artikel over diabetes op website Smarthealth legt ze uit: ‘Als je je gegevens wilt analyseren – zeker voor mensen met een pomp gebeurt dit veel – heb je naast bloedsuikers, eventuele activiteiten en koolhydraten toch ook je basaalstanden nodig, gebruikte tijdelijke basaalstanden en correcties. Daarvoor wil je niet twee systemen naast elkaar gebruiken.’
Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat patiënten hun weg in de app-wereld vaak zelf moeten zoeken. Adviezen over diabetes-apps of bij het gebruik ervan in behandelingen vindt het gros van de patiënten zelf op Internet of in de app stores.

Het onderzoeksrapport e-Medication met behulp van apps: Gebruik en gebruikerservaringen is te downloaden op de website van RIVM.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.