Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Haags verpleeghuis onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verpleeghuis Houtwijk in Den Haag onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de IGZ is de kwaliteit en continuïteit van zorg onvoldoende.
Haags verpleeghuis onder verscherpt toezicht

Het verpleeghuis Houtwijk is onderdeel van de Haagse Wijk- en WoonZorg (HWWZorg), een groot zorgconcern dat al sinds begin dit jaar in de gaten wordt gehouden door de inspectie. Toen werd bekend dat ruim dertig personeelsleden van verpleeghuis Houtwijk een officiële waarschuwing gekregen voor het ‘onjuist bejegenen’ van patiënten. Vijf andere medewerkers zouden om die reden ontslagen zijn. 

Valpreventie en medicatieveiligheid
Volgens de IGZ heeft HWWZorg de laatste tijd hard gewerkt aan verbeteringen, maar is dit in  verpleeghuis Houtwijk nog niet gelukt. In het verpleeghuis wonen zo’n 180 mensen. Na verschillende bezoeken van de IGZ zou de kwaliteit en continuïteit van zorg voor deze bewoners onder de maat zijn. Zorgplannen zijn gedateerd en onvolledig, er is geen of onvoldoende beleid voor bijvoorbeeld valpreventie en vocht en voeding, en er zijn nog steeds risico’s rondom medicatieveiligheid, de toepassing van vrijheidsbeperking en ten aanzien van de continuïteit en deskundigheid van het personeel. Ook zou de afstand tussen zorgmanagers en medewerkers als te groot ervaren worden en is de systematische bewaking, beheersing en verbetering van de zorg nog steeds onvoldoende.

Vorderingen verpleeghuis Houtwijk
Het zorgconcern heeft inmiddels vervolgstappen gezet om in verpleeghuis Houtwijk de verbeteringen die de IGZ gevraagd heeft alsnog door te voeren. Zij gaan de vorderingen van het verpleeghuis de komende maanden nauwlettend volgen.

IGZ
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
Medewerkers verpleeghuis krijgen waarschuwing

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Meneer Gerard , u heeft gelijk !!!!
  Niet alleen in dit verpleeghuis is het erbarmelijk !!
  Maar in heel veel verpleeghuizen over Nederland. Het is eigenlijk al jaren zo !!! Als mensen in een verpleeghuis belanden, zijn ze overgeleverd aan een verpleeghuisarts die als ze geluk hebben een goede arts is!! Misschien moeten verpleeghuisartsen ook eens wat meer in de organisatie zitten van een verpleeghuis en niet alleen hun vak uitoefenen !
  Er zijn er misschien een aantal verpleeghuizen die het goed doen, maar dat is in de rijkere kleinere gemeenten.
  In de grote steden is het moeilijker. En er is weinig goed personeel te krijgen!!! En ze vinden een verpleegkundige te duur, terwijl dit natuurlijk onzin is !! GOEDKOOP IS DUURKOOP !!!DE BEROEPEN VERZORGENDE- EN VERPLEEGKUNDIGE MOETEN OPGEWAARDEERD WORDEN, ZODAT ZE IN DE TOEKOMST OOK GOED PERSONEEL KUNNEN KRIJGEN.
  Het is toch al een beroep wat je als 18 jarige niet zo snel zal kiezen en dan is het nog erbarmelijk betaald ook !!! ha ha een lachertje zeggen die leerlingen die een vervolgopleiding moeten kiezen!!
  Maar helaas dit komt allemaal door de bezuinigingen en zo gaan we terug naar af van voor de 2e wereld oorlog en gaan we terug naar de middeleeuwen.
  En alleen de rijksten in het land kunnen dan nog goede zorg betalen !! Zoals de bank- directeuren en de grootgeld bezitters die alles te vertellen hebben in het land.
  Tenzij zij het liefdeslicht in hun harten gaan zien dat zorg voor de medemens het belangrijkste is op deze aarde!!
  Zolang zij daar hun hoofden van afwenden blijven zij keihard voor hun medemens !

 3. Ik heb onlangs (20-10-10) zelf als alleenstaande PATIËNT na 5 jaar “verpleging” ontslag kunnen nemen uit een verpleeghuis. Ik verbleef 5 jaar in 2 Haagse verpleeghuizen waarvan 4,5 jaar compleet overbodig. Mijn ervaring in beide verpleeghuizen is, is dat men je vol tracht te proppen met versuffingsmiddelen onder het mom van medicatie. Onlangs van kennissen gehoord waarvan de ouder(s) sindskort ook opgenomen zijn in verpleeghuizen, dat dit op grootschalige wijze gebeurd. Verder worden er, althans in de verpleeghuizen waar ik verbleef, een aantal (grond)wetsartikelen grof overtreden. Het wordt tijd dat er eens een gedegen onderzoek wordt ingesteld in de wereld van de verpleeghuizen waar grof geld in omgaat maar helaas niet aan de verpleging en de patiënten ten goede komt. Laten ze maar diep gaan spitten in deze (maffia)wereld waar de enige zorg voor de zorgmanger zijn eigen portomonee is.

 4. Wat een blamage dat een staf van zo’n relatief klein huis niet in staat is om de bewoners de zorg te geven die ze moeten krijgen.Het heeft weinig zin om de “onwetende” medewerkers te gaan ontslaag als je zelf niet voorop gaat lopen in hoe het wél moet.Die staf en de managers moeten op de huid worden gezeten.ALs je niet een veilige werksituatie kunt creëren voor bewoners en medewerkers, dan moet je maar wat anders gaan doen.
  Goed dat de IGZ dan wel de taak serieus neemt en blijft controleren.Maar pak die staf eens aan, zijn die wel competent?Anders zou dit nooit zo kunnen zijn en ook nooit zo lang kunnen bestaan.Zet ze eruit, zet een goed interim neer die durft te reorganiseren.het gaat tenslotte om de bewoners,toch?Doe dan wat bestuur en IGZ

 5. Helaas gebeurt dit niet alleen in verpleeghuis Houtwijk, afgelopen augustus is mijn vader overleden in het dr.Willem Dreeshuis in Den Haag wat ook valt onder de HWWzorg. Voor hem en voor de famillie een zegen na alle zogenoemde miscommunicatie (natuurlijk lag dit voornamelijk aan mijn ouders???!)en jammer genoeg kon je daar de kwaliteit zorg ook niet hoogstaand noemen, uitzonderingen bij een paar collegae daar gelaten die doordat zij hun mond open deden ontslagen cq.overgeplaatst werden

 6. Alleen de staf en het management de schuld geven lijkt me niet bepaald zinvol al zijn ze overduidelijk een onderdeel van het probleem. Er zijn niet voor niet 30 zorgverleners berispt, het probleem lijkt van hoog naar laag te spelen. Je kunt als staf de mooiste plannen hebben, als zorgverleners de kont tegen de krib gooien is het afgelopen.
  Ik hoop voor de cliënten dat er gauw beterschap optreedt!

 7. Het is heel erg dat deze situatie er is. Zeker als ik lees dat het om bejegening van de bewoners gaat. Waarschijnlijk willen we de details hierover niet eens weten. Wat ik wel vind is dat het te makkelijk en kort door de bocht is om hier te schrijven dat de staf maar weg moet. Interims en reorganisatie brengen heel veel weerstand met zich mee, wat betekent dat je er niet bent met zomaar de staf er uit en huppakee een nieuwe erin en alles omgooien. Geen overhaaste dingen, maar begin met het aanspreken van de werknemers op hun sociale vaardigheden (of gebrek hieraan) en wijs ze op hun verantwoordelijkheden en het fatsoen dat je als mens hebt. Vriendelijkheid is heel erg belangrijk, vooral als mensen totaal afhankelijk van je zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.