Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Haal verpleging en verzorging niet uit elkaar’

'Haal verpleging en verzorging niet uit elkaar'

Het kabinet wil de verzorging en verpleging uit elkaar halen. Gemeenten moeten verantwoordelijk worden voor verzorging, verpleging blijft onder de Zorgverzekeringswet vallen.

Afstemmingsproblemen tussen zorgverleners
De scheiding tussen verpleging en verzorging is voor verpleegkundigen moeilijk te begrijpen, stelde directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, aanwezig in het publiek, op een vraag van Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke. De Blok voorziet veel problemen in de uitvoering. Hij verwacht veel afstemmingsproblemen tussen patiënten, zorgaanbieders en gemeenten.

Opheffen knip verpleging/verzorging
‘Wij moeten met driehonderd gemeenten afspraken gaan maken’, zei De Blok. ‘Het is veel beter om het verschil tussen persoonlijke verzorging en verpleging op te heffen en daar één gemiddeld tarief voor te maken binnen de Zorgverzekeringswet.’ Van Rijn zei in reactie open te staan voor voorstellen uit de sector om de kabinetsplannen eventueel aan te passen. Hij gaat deze week praten met De Blok.

Staatssecretaris wil knip tussen verpleging en verzorging ergens anders – Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur .

Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

2 REACTIES

 1. ik kan het wel met Peter eens zijn; echter..het zijn juist ook de verpleegkundigen zelf die streven naar allerlei splitsingen, m.n. in status en titel
  HBO,MBO,Ziekenverzorging.(of in andere volgorde)
  Verplegen an niet zonder verzorgen.Dat is inherent aan de beroepsactiviteiten.Zal niemand ontkennen.
  Maar verzorgen staat niet gelijk aan verzorgster of plotselinge “niveaudaling”
  Hier lijkt De Blok een denkfout te maken.
  Die kunstmatige splitsing van verzorgen en verplegen(waar verzorging inherent is)maakt hijzelf.
  Logische conclusie zou zijn dat beroepsprofilering op basis van opleiding niet gewenst is.
  In die opvatting stopt verplegen daar waar verzorging begint en dat is een heel onnatuurlijke opdeling van activiteiten.Bepaal de grenzen maar, zou ik zeggen.
  In menig ander opzicht wordt verpleging en verzorgen op een ongedifferentieerde hoop gegooid,waardoor weer de suggestie wordt gewekt dat het over één en hetzelfde ding gaat en waartegen de verpleegkundigen in het geweer komen en meteen opgezadeld zitten met verschillen(??) tussen MBO en HBO en Ziekenverzorging
  Een “gevecht”dat niet zonder de werkgever kan worden uitgevochten omdat die het verschil moet erkennen en honoreren.Zonder dat is niveauprofilering (beroepsprofilering)gedoemd te mislukken.
  Koopman accentueert een scheve opvatting door het vlotte taalgebruik waar meteen een bureaucratisch fileermes op volgt.
  Dat overheidsverhaal klinkt mooi maar is een non-discussie.De overheid en de werkgevers hebben belang bij dubbeklzinnig begrippenkader.Je kunt er in geval van nood elke kant mee uit terwijl de suggestie wordt gecreerd dat er natuurlijk onderscheidbare opbouw in het niveau de beroepsuituitoefening is aan te brengen
  (zolang de financiele paragraaf maar achterwege blijft.
  Dan liever maar geen nievauverschillen-het gaat immers in eerste instantie om gewoon handen aan het bed en liefst zo goedkoop mogelijk)

 2. Lees alle reacties
 3. De overheid draagt bij aan misverstanden over de inhoud van de vakgebieden van verpleegkundigen en van verzorgenden. Het gaat hen om de omschrijving van bekostigde zorgelementen, maar hiermee wordt de inhoudelijke bepaling van deze beroepen versluierd. Voorbeeld in de Wet BIG staat in art. 33 wat tot het deskundigheidsgebied van een verpleegkundige wordt gerekend: “observeren, begeleiden, verplegen, verzorgen en participeren in diagnostiek en therapie”. Als verpleegkundige zorg wordt verlangd zal de combinatie van werkwoorden steeds aan de orde zijn, afhankelijk van zorgvraag zullen accenten aan betreffende werkwoorden worden gegeven door de professional. Door aan “verzorging”en aan “verpleging” andere inhouden te geven ontstaat onduidelijkheid voor patiënten en professionals. Jos de Blok heeft gelijk dat “verzorging”en “verpleging” bij elkaar horen; ik voeg daaraan echter ook “begeleiding” toe. Het gaat niet om de delen maar om de combinatie, de som der delen! De overheid (drs Martin van Rijn)kan beter in zorgzwaarte klassen en accenten spreken: als men een verpleegkundige moet inzetten kan er een zware of minder zware mix van haar/zijn inhoudelijke deskundigheid noodzakelijk zijn. (dat geldt ook voor de inzet van een verzorgende of voor verzorgende IG). Maak de verzorging of begeleiding of verpleging niet schijnbaar los van elkaar: de combinatie ervan kan in accent en zwaarte verschillen! Als men dat toch doet is er slechts bureaucratische taal toegevoegd, die los staat van de inhoudelijke uitvoering. Maak de kloof tussen bureaucraten en professionals niet groter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.