Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Halbe Zijlstra, VVD, over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Halbe Zijlstra, VVD.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

Lees hier de antwoorden van Halbe Zijlstra, VVD:

1. Wij willen het CIZ afschaffen en de AWBZ onder de Zorgverzekeringswet brengen, zodat er minder loketten komen. De verantwoordingsdrift moet een halt toegeroepen worden.

2. Daar waar het kan, zijn wij vóór concurrentie in de zorg, omdat concurrentie de kwaliteit een push geeft. Marktwerking heeft ervoor gezorgd dat er geen tweedeling in de zorg meer is (ziekenfonds- en particulier verzekerde zorg), dat de wachtlijsten verdwenen zijn en dat de kwaliteit is toegenomen. Dat willen we verder uitbouwen.

3. Geweldpleging tegen zorgprofessionals moet strenger gestraft worden. Dit moet ook prioriteit krijgen van de politie en het Openbaar Ministerie. En in plaats van de zorgverlener moet de instelling aangifte kunnen doen: dat is veiliger.

4. Wij zijn voor verhoging van de AOW-leeftijd. De uitzondering is dat iedereen die veertig jaar gewerkt heeft, op z’n 65e met pensioen moet kunnen. Dan vermijd je discussie over zware beroepen.

5. Daarvoor zorgt de marktwerking. Concentratie van verschillende zorgvormen leidt tot hogere kwaliteit en besparing van kosten. We moeten af van de situatie dat iedere zorgaanbieder álle zorg levert. De wijkverpleegkundige moet terugkomen en de nurse practitioner moet een heldere taakomschrijving krijgen.

Door: Frank van Wijck, Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.