Dat concludeert arts-onderzoeker Edmée Schrijver in haar proefschrift. Bijna 250 oudere patiënten die werden opgenomen via de spoedeisende hulp deden mee aan het onderzoek. In de eerste week van de ziekenhuisopname kregen zij tweemaal daags 1 mg haloperidol, of een placebo. Het bleek dat het geen verschil maakte of patiënten haloperidol kregen of placebo. Patiënten hadden in beide groepen ongeveer even vaak een delier, en er was ook geen verschil in duur of intensiteit.
Haloperidol voorkomt geen delier op de IC
In 2005 had Nederlands onderzoek al aangetoond dat haloperidol geen profylactisch effect heeft bij oudere patiënten die een heupoperatie moeten ondergaan. En eerder dit jaar bleek uit een studie van het Radboudumc dat haloperidol geen preventief effect heeft bij patiënten op de intensive care.
Ouderen
Het onderzoek van Schrijver en collega’s laat zien dat dit ook geldt voor ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen via de SEH, zowel patiënten die een operatie moeten ondergaan als patiënten die dat niet hoeven.
Edmée Schrijver. HARPOON – Haloperidol prophylaxis for delirium prevention. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, juni 2018.
Ja Nursing heeft niet gekozen voor het “”hele verhaal””.
Gaat altijd om de verpleegkundige interventies in combinatie met de medicatie. Dat bepaalt het resultaat
Ik lees toch echt iets anders, 2 x daags 1 mg Haldol werkt niet preventief, maar misschien zou 2 x daags 5 mg wel helpen. Wie zal het zeggen? Er waarom is er gekozen voor 2 x daags 1 mg en niet bijvoorbeeld 2 x daags 2 mg? Ga dat nog maar eens uitzoeken Nursing en doe daar eens verslag van, want dit hele onderzoek zegt niets.