Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Haloperidol voorkomt geen delier bij ouderen op SEH

Het is niet zinvol om preventief haloperidol te geven aan ouderen die na een bezoek aan de spoedeisende hulp worden opgenomen in het ziekenhuis.
Foto: AdobeStock

Dat concludeert arts-onderzoeker Edmée Schrijver in haar proefschrift. Bijna 250 oudere patiënten die werden opgenomen via de spoedeisende hulp deden mee aan het onderzoek. In de eerste week van de ziekenhuisopname kregen zij tweemaal daags 1 mg haloperidol, of een placebo. Het bleek dat het geen verschil maakte of patiënten haloperidol kregen of placebo. Patiënten hadden in beide groepen ongeveer even vaak een delier, en er was ook geen verschil in duur of intensiteit.

Haloperidol voorkomt geen delier op de IC

In 2005 had Nederlands onderzoek al aangetoond dat haloperidol geen profylactisch effect heeft bij oudere patiënten die een heupoperatie moeten ondergaan. En eerder dit jaar bleek uit een studie van het Radboudumc dat haloperidol geen preventief effect heeft bij patiënten op de intensive care.

Ouderen

Het onderzoek van Schrijver en collega’s laat zien dat dit ook geldt voor ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen via de SEH, zowel patiënten die een operatie moeten ondergaan als patiënten die dat niet hoeven.

Edmée Schrijver. HARPOON – Haloperidol prophylaxis for delirium prevention. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, juni 2018.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik lees toch echt iets anders, 2 x daags 1 mg Haldol werkt niet preventief, maar misschien zou 2 x daags 5 mg wel helpen. Wie zal het zeggen? Er waarom is er gekozen voor 2 x daags 1 mg en niet bijvoorbeeld 2 x daags 2 mg? Ga dat nog maar eens uitzoeken Nursing en doe daar eens verslag van, want dit hele onderzoek zegt niets.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.