Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handalcohol te weinig gebruikt

Een samenvatting van het artikel in Nursing november 2008 over handhygiëne.

Nursing onderzocht de handhygiëne van verpleegkundigen. Bijna de helft van de Nederlandse verpleegkundigen blijkt niet altijd handhygiëne toe te passen wanneer dat nodig is én verpleegkundigen gebruiken nog te vaak water en zeep in plaats van handalcohol.

Campagnes
Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss reageert in Nursing met verklaringen en adviezen. Zo blijkt dat campagnes voor verbetering van handhygiëne daadwerkelijk zin hebben.

Cijfers
Eén op de veertien patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen loopt een ziekenhuisinfectie op: een urineweginfectie, postoperatieve wondinfectie, pneumonie of sepsis.*1 Dit kost jaarlijks zo’n 150 miljoen euro door onder meer een verlengde opnameduur, aanvullende diagnostiek en heroperaties. Naar schatting overlijden in Nederland ongeveer 1000 mensen per jaar aan de directe gevolgen van een ziekenhuisinfectie.*2 Een betere naleving van de richtlijn voor handhygiëne kan het aantal ziekenhuisinfecties met 10 tot 50% terugdringen.*3
België kent geen prevalentiecijfers over ziekenhuisinfecties. In 2009-2010 komt er een nationaal prevalentieonderzoek naar zorggerelateerde infecties in acute ziekenhuizen en hun impact op ziekenhuisopname en kosten.

November
Het artikel is verschenen in Nursing november 2008. Je kunt dit artikel opvragen via het Nursing register.

Noten
1 Benthem van, BHB, Kooi van der, TII, Manniën J, Wille JC. Landelijk prevalentieonderzoek naar ziekenhuisinfecties. In: Infectieziekten Bulletin, nr. 2, 2008.
2 Dit stelt de Britse National Patient Safety Agency (NPSA).
3 Groeneveld K. Dweilen met de kraan open. In: Medisch Contact, 30 november 2007.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.