Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Handhygiëne voor ieder contact met smartphone’

De smartphones van verpleegkundigen en artsen zijn een potentiële bron van ziekenhuisinfecties. Wat we allemaal eigenlijk wel wisten, wordt nu ook wetenschappelijk onderbouwd in een literatuurstudie van onderzoekers uit het VUmc. Nursing stelt 3 vragen aan een van de onderzoekers: chirurg Wietse Zuidema.
'Handhygiëne voor ieder contact met smartphone'

Zijn onze smartphones echt zo vies?

‘Ja, de smartphone vormt een bron aan bacteriën. Logisch, want je neemt je smartphone overal mee naar toe en komt zo ook op plaatsen met een slechte hygiëne, bijvoorbeeld het toilet. Uit onze literatuurstudie blijkt dat op ongeveer 42 tot 95 procent van de smartphones van artsen en verpleegkundigen uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën zitten. Daarbij zitten ook resistente bacteriën als MRSA en MRCNS, die erg schadelijk zijn voor patiënten. De smartphone is dus een belangrijke bacteriebron, maar er zijn geen richtlijnen voor het gebruik van het apparaat in de klinische setting. Dat is vreemd. Zeker als je bedenkt dat er wel richtlijnen zijn voor het dragen van andere belangrijke bacteriebronnen: sieraden. Wij vinden een richtlijn voor de smartphone noodzakelijke voor de infectiepreventie.’

Kun je je smartphone niet reinigen met alcohol?

‘De desinfectie van de smartphone is een probleem. In principe lijkt reinigen met alcohol een goede en eenvoudige oplossing, want hierdoor neemt de bacterieload op de smartphones af. Maar veel fabrikanten van smartphones ontraden reinigen met alcohol, de apparaten zijn daar niet tegen bestand. Apple raadt zelfs aan om het scherm alleen te reinigen met een droge doek. Desinfecteren wordt dus lastig omdat het technisch nog niet mogelijk is.’

Moeten we de smartphone dan maar thuis laten?

‘Nee, want de smartphone heeft ook veel voordelen. Met je smartphone kun je richtlijnen raadplegen, handige apps gebruiken en contact onderhouden met collega’s. Die voordelen moeten we behouden, we moeten alleen zorgen dat er minder bacteriën op de smartphones zitten.’

En hoe doen we dat?

‘Het start met bewustwording, dus verpleegkundigen en artsen moeten zich realiseren dat die smartphone vol bacteriën zit. Vervolgens moeten we ons richten op goede handhygiëne. Dit betekent dat we voordat we onze smartphone pakken, handhygiëne toepassen. Dus stel je verzorgt de wond van een patiënt en je wilt even de richtlijn checken of een foto maken, pak dan niet direct je smartphone maar desinfecteer eerst je handen. En spreek elkaar aan als iemand zijn handen niet was. Ook al is er (nog) geen offficiële richtlijn, iedere afdeling kan alvast beginnen. Bespreek het in het werkoverleg. De regel is heel simpel: gebruik je je smartphone? Eerst je handen desinfecteren.’

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Smartphones mogen best met wat alcohol (alcoholdoekje) worden afgemomen, als je tenminste een beschermfolie op je beeldscherm hebt zitten. Het zou toch te gek zijn als je die smartphone vies laat en je handen na elk contact met je telefoon extra moet reinigen?! Hoe doen ze dat in het buitenland?!

 3. Waar zitten geen bacteriën op? Pennen, agenda, infoschriftjes, brillenpootjes, stethoscoop? ook onderzocht?
  En hoe is de relatie met verspreiding? Legt de arts de smart Phone op de borst van de patiënt om tonen vast te leggen?
  Het gaat om buitenlandse onderzoeken, met een populatie van 40-60% drager van MRSA dan zal deze ongetwijfeld ook op de smart Phone aangetroffen worden. Aan de andere kant zal een smart Phone niet steriel blijven, ook niet direct na levering.
  Met andere woorden, uit welk onderzoek blijkt dat de smart Phone ziekten overdraagt?
  Vrij geinterpreteerd uit medisch contact

 4. De smartphone is natuurlijk een heel handig hulpmiddel voor snel contact of iets snel nazoeken in je werk als verpleegkundige. Het vervelende is dat je moet voorkomen dat er vooral resistente bacterien op je smartphone komen die je dan via je handen weer door kunt geven aan bijv je patient. Vandaar dat het belangrijk is je handen te wassen voor je naar je smartphone grijpt , zodat er misschien wel je eigen huidbacterien op je smartphone zitten maar in ieder geval geen resistente bacterien opkomen die je door kunt geven.

 5. Goed dat hier steeds meer aandacht voor is. Maar als wijkverpleegkundige word ik soms nogal plat gebeld op een dag met allerhande vragen. Tegen de tijd dat mijn handen zijn gedesinfecteerd volgens de richtlijnen is er al een keer of 3 gebeld. Na gebruik de handen desinfecteren lijkt me als boodschap dus ook belangrijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.