Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Handletsel op SEH niet goed behandeld’

De kwaliteit van de behandeling van hand- en polsletsel op de Spoedeisende Hulp (SEH) in Nederlandse ziekenhuizen laat ernstig te wensen over.
'Handletsel op SEH niet goed behandeld'

Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vandaag in een gezamenlijke verklaring.

Onzorgvuldige behandeling
Aanleiding is een analyse van de letselschades aan de hand en pols door de grootste Nederlandse letselschadeverzekeraar, zoals recent gepubliceerd in European Journal of Hand Surgery, een internationaal wetenschappelijk tijdschrift . Er werden 743 claims geregistreerd, meestal naar aanleiding van een gemiste diagnose of onzorgvuldige behandeling. Dit heeft niet alleen grote financiële gevolgen, maar leidt tevens tot een hoog ziekteverzuim en soms blijvende invaliditeit.

Klachten over behandeling polsbreuken
Uit een onderzoek naar de claims als gevolg van hand- en polsletsel in de afgelopen vijftien jaar blijkt dat 65 procent van de claims behandelingen op de SEH betreft. De top drie van ingediende claims betrof klachten over de behandeling van polsbreuken (22%), snijwonden aan hand en pols (19%) en gebroken vingers (14%). De meeste klachten betreffen onzorgvuldige behandeling (35%) en een gemiste diagnose (34%).

Tekort aan handchirurgen
Momenteel zijn er slechts veertig handchirurgen in Nederland werkzaam. Het merendeel van deze handchirurgen heeft als basisspecialisme de plastische chirurgie. De schatting is dat er zo’n 130 handchirurgen nodig zijn om adequate zorg te kunnen leveren. ‘Ongeveer een op de vijf van de hand- en polsletsels op de SEH moet worden gezien door een handchirurg’, stelt Jan van Loon, als handchirurg werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. ‘Het is een goede zaak dat meer ziekenhuizen de laatste jaren gebruikmaken van speciaal opgeleide spoedeisendehulp-artsen. Maar er zal structureel meer aandacht moeten worden besteed aan het herkennen van letsels, die behandeling door een ervaren handchirurg vereisen. Op deze wijze kan de kwaliteit van de behandeling worden verbeterd en kan ook blijvend letsel en het aantal claims sterk worden verminderd.’

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Enkele maanden geleden heb ik een peesletsel opgelopen. De huisartsenpost ging niet correct om met mijn hulpvraag.Het gebruikte computerprogramma /telefoonklapper leiden onvoldoende tot een goede diagnose.
    In het ziekenhuis ben ik correct geholpen en de volgende geopereerd door de plastisch chirurg.
    Het probleem voor de patiënt is ook het verplichte voortraject, de huisarts en zijn assistent.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.