Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking euthanasie bij dementie in de maak

Het ministerie van Volksgezondheid gaat samen met artsenorganisatie KNMG werken aan een handreiking om de euthanasiewet te verduidelijken wat betreft euthanasie bij dementie.
Handreiking euthanasie bij dementie in de maak
Foto: ANP Photo

Dat is gistermiddag besloten tijdens een gesprek met minister Schippers, oud-minister Els Borst en de KNMG. In het overleg is gesproken over de betekenis van de schriftelijke wilsverklaring en onduidelijkheden die patiënten en artsen op dit gebied nu ervaren, aldus een bericht van het ministerie van VWS.

Euthanasiewet

De recent verschenen evaluatie van de Euthanasiewet laat zien dat er op veel aspecten overeenstemming bestaat over de uitleg van de wet. Over sommige punten bestaan vragen en onduidelijkheden, het gaat dan vooral over euthanasie bij patiënten met dementie. Gisteren is er een werkgroep samengesteld die met dit vraagstuk aan de slag gaan. Doel is tot een handreiking te komen waarmee gegeven de huidige wet en regelgeving meer duidelijkheid op dit punt wordt geboden.

Schriftelijke wilsverklaring

In maart maakte Zembla een documentaire over euthanasie bij dementie. In de uitzending was een man te zien die in een wilsverklaring had verklaard dat hij bij dementie zou willen overlijden. Inmiddels was hij gevorderd dement, maar verklaarde dat hij zeker niet dood wilde. Naar aanleiding van de uitzending ontstond veel discussie. De KNMG stelde dat een schriftelijke wilsverklaring alleen niet voldoende is. Communicatie mag ook non-verbaal zijn, via klanken, gebaren of lichaamstaal, maar deze moet er dus wél zijn. Lode Wigersma van de KNMG in een persbericht: ‘Denk bijvoorbeeld aan een dement iemand met een wilsverklaring, die niet (meer) om de dood vraagt. Moet diens eerdere wens dan maar worden uitgevoerd? Je wilt toch weten of iemand er nog achter staat.’

‘Euthanasieverpleegkundigen’

Eerder dit jaar interviewde Nursing verschillende verpleegkundigen die assisteren bij euthanasie. Ze spreken openlijk over hun drijfveren en emoties.


Wil je reageren? Registreer je dan.
Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.