Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking voor dilemma’s bij zelfmanagement

Het stimuleren van zelfmanagement en eigen verantwoordelijkheid van de patiënt kan in de praktijk leiden tot ethische dilemma’s. Om verpleegkundigen hierin te ondersteunen is er nu een handreiking gemaakt.
hulp bij huishouden
Handreiking voor dilemma's bij zelfmanagement

De handreiking ‘Ethische dilemma’s bij zelfmanagementondersteuning’ is een project van onderzoeksprogramma NURSE-CC vanuit Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit.

Interviews met verpleegkundigen

‘Zelfmanagment, eigen regie, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid zijn termen die je momenteel veel hoort en in eerste instantie ook vanzelfsprekend zijn. Maar toen we tijdens interviews met verpleegkundigen flink doorvroegen, bleek dat er verschillende definities worden gehanteerd. En dat de opvatting die verpleegkundigen hebben over zelfmanagement ook van invloed is op de ethische dilemma’s die zij ervaren in de praktijk’, zegt Jolanda Dwarswaard van de Hogeschool Rotterdam. Samen met Hester van de Bovenkamp schreef zij daarom de handreiking die verpleegkundigen moet ondersteunen in hun handelen.

Geen richtlijn

‘De handreiking is niet bedoeld als een richtlijn die zegt zó moet je het doen. Het is meer bedoeld om bewustwording te creëren onder verpleegkundigen. Om ze te laten zien dat je soms keuzes voor je patiënt maakt op basis van impliciete normen en waarden’, zegt Dwarswaard.

Dilemma’s bespreekbaar maken

Dwarswaard hoopt met de handreiking ook de dilemma’s van het streven naar zelfmanagement  en eigen regie bloot te leggen. ‘Politici en beleidsmakers gebruiken de term vaak in hun streven naar de zogenaamde participatiemaatschappij. Als je daar zo de nadruk oplegt, dan moet je ook oog hebben voor de dilemma’s die er door ontstaan. Uit ons onderzoek blijkt dat verpleegkundigen vaak wel dilemma’s tegenkomen, maar deze niet expliciet bespreken met collega’s. Discussie over deze dilemma’s is niet alleen van belang voor de kwaliteit van zorg, maar ook voor het welbevinden van zorgverleners. De handreiking is bedoeld om deze discussie te ondersteunen.’

Download de handreiking onderaan dit bericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.