Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking vrijheidsbeperking voor het ziekenhuis

Beroepsvereniging V&VN heeft vorige week een handreiking over vrijheidsbeperking in het ziekenhuis gepresenteerd. Belangrijkste advies: voorkom vrijheidsbeperking en pas het alleen toe als het echt niet anders kan.
Handreiking vrijheidsbeperking voor het ziekenhuis
Foto: Wim van Ophem

Volgens de beroepsvereniging worden patiënten regelmatig op diverse manieren in hun vrijheid beperkt. Zo worden vrijheidsbeperkende interventies vaak toegepast bij delirante patiënten. Ook kwetsbare (dementerende) ouderen, neurologische, psychiatrische en IC-patiënten en mensen met een verstandelijk beperking vallen in de risicogroepen.

X vragen aan…

Waarom was deze handreiking eigenlijk zo hard nodig? Nursing sprak met Tim van Nesselrooij, verpleegkundig specialist consultatieve psychiatrie in het UMC Utrecht en voorzitter van de V&VN-werkgroep VBI in ziekenhuizen. Lees het interview.

Alternatieven voor vrijheidsbeperking

Om verpleegkundigen te ondersteunen bij het zorgvuldig toepassen van een preventieve, alternatieve of vrijheidsbeperkende interventie, heeft V&VN een handreiking ontwikkeld. De beroepsvereniging hoopt hiermee de werkvloer stapsgewijs ondersteuning te bieden bij de besluitvorming rondom vrijheidsbeperking. ‘Belangrijk is dat er bewust wordt gehandeld en bij een patiënt op het juiste moment een passende en doeltreffende interventie wordt toegepast of beëindigd’, zo schrijven de initiatiefnemers van de handreiking in de inleiding. ‘Het vroegtijdig signaleren van risicogedrag, het inzetten van een groot aantal preventieve en alternatieve interventies, het belang van een multidisciplinair besluitvormingsproces, situaties van wilsonbekwaamheid, verslaglegging, controle en registratie tijdens het proces komen in deze handreiking aan de orde.’

Voor wie?

De handreiking is geschreven voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep op alle afdelingen in de algemene of academische ziekenhuizen (met uitzondering van de neonatologie, kinderafdeling en de spoedeisende hulp).

Bekijk de handreiking

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.