Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Hardnekkige bacterie in Rotterdams ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam worstelt al maanden met een uitbraak van een 'nagenoeg onbehandelbare bacterie' op de ic.
Hardnekkige bacterie in Rotterdams ziekenhuis

Dit meldden het Maasstad Ziekenhuis en de NOS gisteren. Op dit moment liggen vijf patiënten in het ziekenhuis die besmet zijn met de zogenaamde klebsiella pneumoniae bacterie, een bacterie die frequent voorkomt in de darmen van mens en dier en ontstekingen in de luchtwegen kan veroorzaken. Uit onderzoek van het ziekenhuis bleek dat in totaal tenminste 34 patiënten besmet zijn geraakt. Het is nog onduidelijk in hoeverre de bacterie zich al verspreid heeft.

Resistent
De uitbraak vond plaats op de ic van het ziekenhuis. De variant van de Klebsiella op de ic van het Maasstad Ziekenhuis is extra gevaarlijk, omdat hij het enzym Oxa-48 produceert. Deze maakt bacteriën resistent voor de zwaarste categorie antibiotica, de carbepem.

Multiresistente bacterie
Het RIVM gaat ex-patiënten van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis nu onderzoeken op de multiresistente bacterie, daarbij worden ook oude testmaterialen van eerder onderzochte patiënten onder de loep genomen. Volgens de NOS heeft het Maasstad ziekenhuis ‘ernstig gefaald’ bij de aanpak van deze resistente bacterie. Microbiologen zouden al in april twee keer over de aard van de bacterie geïnformeerd zijn en sporen van het onderzoek lopen terug naar oktober 2010.

NOS / Maasstad Ziekenhuis / ANP
Door: redactie Nursing

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Mijn moeder is half december 2010 opgenomen geweest in het Brandwondencentrum Maasstad, vanaf thuiskomst eind december,heeft zij lich. klachten als zweetaanvallen, rillerig,hoofdpijn spierpijn etc. het idee van griep,afgelopen week hier bij ook nog stemverlies gepaart gaant met keelpijn en slikproblemen.Kunnen dit Klebsiella klachten zijn?

 3. Afgelopen eind januari heeft mijn schoonvader een stilstand gehad. Met veel geluk en na 5 dagen coma weer bij de bewoonde wereld. Na overplaatsing na een hart-afdeling bleek er een bacterie te zijn gevonden. Deze werd aan ons meegegeven als de MRSA. Nu heb ik daar wel mijn twijfels over. Spijtig genoeg kon het plaatsen een een ICD niet doorgaan door deze bacterie. Helaas heeft mijn schoonvader later nog een stilstand gehad en is overleden.
  Nu ik deze verhalen hier allemaal lees heb ik sterk mijn twijfels over de berichtgeving van het Maasstad ziekenhuis richting haar patienten.

 4. Onbegrijpelijk dat zoiets kan en mag gebeuren in een ziekenhuis,je speelt wel met mensen levens zeer droevig weten ze wel waar ze mee bezig zijn ??????.dit is gewoon droevig Zo raak je toch alle vertrouwen kwijt in een ziekenhuis En dan het maar laten verwateren Die er verantwoordelijk voor is meteen ontslag geven dat is mijn mening Gr

 5. Ik heb half augustus een aantal dagen op het IC van het Zuider gelegen. Ik had een darmbloeding gehad en daar werd geprobeerd d.m.v. heparine(de hoeveelheid werd steeds opgevoerd) opnieuw een darmbloeding te veroorzaken zodat men kon achterhalen waar in het darmkanaal het gebeurd was. Na een bepaalde tijd werd plotseling alles stop gezet en moest ik van de IC af terwijl er eigenlijk geen andere plaats was (ik moest naar de MDL afdeling van het Clara). Met spoed kwam ik op een andere plaats in het Zuider terecht. Door een verpleegkundige werd me verteld dat er een bacterie op het IC aanwezig was en dat ik daardoor van het IC weg moest. Toen ik tijdens het verplaatsen van mijn bed vroeg welke bacterie vertelde ze na enig aandringen dat het de klebsiella pneumoniae bacterie was. Eigenlijk mocht ze me dat niet vertellen, zei ze. Dus half augustus was deze bacterie al aanwezig op het IC van het Zuider en naar nu blijkt is die er nog steeds en is er nooit melding van gedaan. Een kwalijke zaak.
  Ik begrijp nu ook veel beter(achteraf dus) hoe met mij is omgegaan daarna. Met vriendelijke groet,

 6. de directie die informatie achter heeft gehouden en zegt:” we leren hier veel van” is dat niet dezelfde directie die in den Haag informatie achter heeft gehouden of verdraaid iet met Lucie de B?
  Hoe lang rouleren slechte directie tegen torenhoge salarissen

 7. Het is in en in droevig dat de directies van “het zuiden en van de Clara”al in oktober 2010 op de hoogte waren van de besmetting, maar toen even vrolijk zijn doorgegaan met de verhuizing van beide ziekenhuizen naar de nieuwe lokatie in het nieuwe “maasstad ziekenhuis”. Men heeft dus met de verhuizing de hele infectie toestand ook meegenomen en ik beweer dat dat in en in droevig is. De beide directies zouden hierover door het medich tucht centrum aangesproken moeten worden . En dan niet stiekem in een achterkamertje, maar publiekelijk in de media.

 8. Ik vind heel dom van een ziekenhuis als verzwijgt dat in het Ziekenhuis uitbraak is. Want tenslotten hebben alle ziekenhuizen bij tijd en wijlen last hiervan.
  Het schaadt het vertrouwen van het publieke opinie en de gezondheid zelf. Ook patienten bij ons in Ziekenhuis gaan nu vragen of het om dezelfde bacterien gaat. Mijn advies wees eerlijk!!!

 9. Beste Redactie
  ik vind dat er zeer slordig word omgegaan in de (meeste Ziekenhuizen)mijn zus heeft 11 maanden in het ziekenhuis gelegen ,zal geen namen noemen,van de ziekenhuizen,
  ze heeft ook een aantal keren op de intencive care gelegen,nou als je ziet hoe ze daar soms te werk gaan,
  dat wil je niet weten,vreselijk gewoon,mijn zus lag op de quarantaine afdeling,als wij op bezoek kwamen dan moesten we in speciale kleding en maskers naar binnen,toen er eens een alarm af ging bij mijn zus en de zuster het niet voor elkaar kreeg om dat apparaat uit te zetten,kwam er een verpleegter ombeschermt binnen zat aan de knopjes en ging weer de afdeling op zonder haar handen te ontsmetten,ik zei nog,nu begrijp ik dat er zoveel patieenten in quarantaine leggen!waar op de verpleegster die met mijn zus bezig was antwoorde,ja dit hoord niet ik zal ze er wel op aanspreken,ja ja,En maar bezuinigen op de gezonheidszorg,ze moeten juist meer geld besteden voor de zorg.En meer bezuinigen op andere gevallen.

 10. Beste Redactie, u meld in uw bericht: “De uitbraak vond plaats op de ic van het ziekenhuis,waarschijnlijk door een besmette patiënt die vanuit het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam was overgebracht.”
  Dit is NIET juist. De uitbraak kwam juist aan het licht doordat in het slotervaartziekenhuis deze bacterie werd aangetroffen bij een patient die naar Amsterdam was overgekomen uit het Maasstadziekenhuis!
  Met vriendelijke groet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.