Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartfalen verpleegkundige ontvangt Europese prijs

Verpleegkundig specialist hartfalen Josiane Boyne van het UMC Maastricht is in mei door de European Society of Cardiology onderscheiden met de ‘Nursing investigator award’ voor haar onderzoek naar telebegeleiding bij patiënten met chronisch hartfalen.
health buddy tehaf study

De award werd uitgereikt tijdens het European Congres of Heart Failure, in Gothenborg. Boyne en haar collega’s onderzochten in de zogenoemde TEHAF-studie de effectiviteit van een telemonitoring systeem dat gebruik maakt van de Health Buddy. Dit is een apparaat met een beeldscherm en vier knoppen, waarmee de patiënt vragen beantwoordt over symptomen, zijn kennis over de aandoening en zijn gedrag. De antwoorden worden vervolgens automatisch geclassificeerd als laag-, middel- of hoogrisico. De harfalenverpleegkundige of arts kan op basis hiervan patiënten identificeren die snel aandacht nodig hebben. Minder opnamenUit het onderzoek onder bijna 400 patiënten komt naar voren dat degenen die minder dan anderhalf jaar hartpatiënt zijn, baat hebben bij deze vorm van telemonitoring. Bij hen waren minder ziekenhuisopnamen vanwege hartfalen nodig dan in de controlegroep, die niet via telemonitoring in de gaten werd gehouden maar op de gebruikelijke manier. Ook hadden de patienten met telemonitoring minder face to face contact met de hartfalen verpleegkundige.  Waarom juist nieuwe patiënten profiteren van telemonitoring is niet helemaal zeker. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat er in deze groep nog veel winst te behalen valt met aandacht voor leefstijl en therapietrouw. En de Health BUddy stimuleert dit. Mensen die al langer hartpatiënt zijn hebben hun leefstijl doorgaans al aangepast. Een andere ooraak kan zijn dat hartfalen na verloop van tijd verslechtert, waardoor de behandeling moeizamer en intensiever wordt. Zie ook:

  Redactie TvZ 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.