Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartmassage vaak met te weinig kracht

Bij hartmassage gebruiken de meeste leken veel te weinig kracht en zelfs gespecialiseerde hulpverleners schieten daarbij vaak tekort.
Hartmassage vaak met te weinig kracht

Dit blijkt uit onderzoek uit het juninummer van Cardiovasculair Engineering. In dat onderzoek moesten brandweerlieden en studenten op een weegschaal een hartmassage nabootsen. Voor een echte hartmassage moet de borstkas 4 à 5 centimeter ingedrukt worden en dat met een ritme van 80 tot 100 keer per minuut. Daarvoor is een kracht nodig van minstens 50 à 60 kilo.

 

Het experiment

Bij het weegschaalexperiment op de universiteit van Indianapolis haalde slechts 37 procent van 104 deelnemende studenten dit. Bij de 83 brandweerlieden lukte dit in 60 procent van de gevallen; zelfs getrainde hulpverleners halen vaak de benodigde kracht niet. De proefpersonen moesten geknield voor een weegschaal de ritmische druk nabootsen van een hartmassage (de handen op elkaar). De proefpersonen konden niet zien hoe hard ze drukten omdat de wijzerplaat van de weegschaal alleen af te lezen was voor de onderzoekers. De weegschaal zakte ook nauwelijks in.

Europese reanimatierichtlijn

Volgens de Europese reanimatierichtlijn moet het borstbeen bij hartmassage 4 à 5 centimeter naar binnen gedrukt. De nieuwste Amerikaanse richtlijn benadrukt dat het vooral ‘harder en sneller’ moet. In de praktijk blijkt dit advies geregeld tot gebroken ribben of een gebroken borstbeen te leiden.

Ribbreuken

Bij een inventarisatie van medische publicaties over reanimatiepogingen bij volwassenen varieerde het percentage ribbreuken van 13 tot liefst 97 procent. Een gebroken borstbeen kwam bij 1 tot 43 procent voor. In een ander onderzoek zijn 1823 mensen die een reanimatiepoging niet overleefd hadden, tijdens een lijkschouwing gecontroleerd op botbreuken. 29 procent had een of meer gebroken ribben, 14 procent een gebroken borstbeen en 11 procent had schaafwonden op de borst. Het ging hier om mensen bij wie buiten het ziekenhuis een poging tot reanimatie was gedaan.

 

Veel kracht nodig

Ribbreuken en borstbeenbreuken doen wel lange tijd veel pijn maar complicaties door de breuken komen nauwelijks voor. Een goede hartmassage is volgens de nieuwste inzichten veel belangrijker dan de combinatie met mond-op-mondbeademing. Het op gang houden van de bloedstroom naar de hersenen is belangrijker dan beademing, en daarvoor is dus heel veel kracht nodig. 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.