Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartmedicijnen voorkomen geen gebroken heup

Nitraten, de medicijnen die zorgen dat het hart meer zuurstof krijgt, beschermen niet tegen een gebroken heup, ondanks aanwijzingen dat ze de botdichtheid verhogen.
Hartmedicijnen voorkomen geen gebroken heup

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers publiceren hun resultaten deze maand in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

20% overlijdt binnen jaar na heupfractuur
Jaarlijks breken ongeveer 17.000 Nederlanders, met name ouderen, hun heup. Naar schatting overlijdt 20% binnen een jaar na de heupfractuur. Uit Canadees en Amerikaans epidemiologisch onderzoek bleek dat de medicijnen nitroglycerine en isosorbidedinitraat (nitraten) de botdichtheid verhogen. Het was echter niet duidelijk of dat ook leidt tot minder gebroken heupen in Nederland.

Nitraten bescheiden rol bij botbreuken
Frank de Vries, NWO Veni-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, onderzocht het gebruik van nitraten bij 6.763 patiënten met, en 26.341 mensen zonder gebroken heup. Het gebruikspatroon leek slechts een bescheiden rol te spelen: het risico op botbreuken was bij dagelijks gebruik iets hoger dan bij mensen die het af en toe gebruikten. Daarnaast nam het risico op botbreuken niet af bij mensen die al een jaar lang nitraten hadden gebruikt: botbeschermende geneesmiddelen moeten namelijk minstens 6 tot 12 maanden worden geslikt, voordat ze überhaupt kunnen beschermen tegen botbreuken.

Geen verschil in botdichtheid
De Nederlandse resultaten worden ondersteund door een zeer recent Amerikaans placebo-gecontroleerd onderzoek. In tegenstelling tot het eerdergenoemde epidemiologisch onderzoek, vonden de onderzoekers na drie jaar geen verschil in botdichtheid bij postmenopausale vrouwen die nitroglycerine-pleisters kregen, of een placebo. Vooralsnog lijken er dus geen grote effecten te zijn.

Door: redactie Nursing
Zorgkrant

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.