Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HbA1c niet geschikt voor vaststellen diabetes

HbA1c is niet geschikt om diabetes mellitus mee vast te stellen, zo blijkt uit een promotieonderzoek.
HbA1c niet geschikt voor vaststellen diabetes

Artsen en verpleegkundigen zouden de kleine HbA1c-appraten niet meer moeten gebruiken omdat ze onbetrouwbaar zijn, adviseert promovendus Erna Lenters-Westra van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Momentopname
De kans is groot dat ten onrechte diabetes wordt vastgesteld of dat de patiënt de verkeerde hoeveelheid medicijnen krijgt voorgeschreven. Het meten van de HbA1c-waarde geldt als betrouwbaarder dan het bepalen van het bloedglucosegehalte, omdat het iets zegt over de gemiddelde bloedsuikerspiegel over de afgelopen zes tot acht weken, terwijl een glucosemeter een momentopname geeft. De HbA1c geeft aan hoe goed de medicatie over een langere periode aanslaat. Volgens Lenters zijn zes van de acht meetapparaatjes die in de handel zijn, veel te onnauwkeurig.

Bloedtests
De HbA1c is ook met uitgebreidere bloedtests in een medisch laboratorium vast te stellen. Lenters ontdekte dat zelfs die labtesten in één op de vijf gevallen niet nauwkeurig genoeg zijn. Er zijn echter ook medische labs die juist zeer nauwkeurige testen doen. De American Diabetes Association heeft onlangs voorgesteld de HbA1c te gebruiken om de diagnose diabetes te stellen. De resultaten van Lenters’ onderzoek waren daar al bekend en de Association stelt dan ook dat kleine point-of-care instrumenten niet geschikt zijn voor die diagnose.

RUG
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.