Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Hbo-studenten willen niet in verpleeghuis werken

Slechts vijf procent van de hbo-studenten heeft interesse in een baan in het verpleeghuis. Ze vinden het werk niet complex en divers genoeg en vrezen de volgens hun slechte financiële situatie van de sector.
Hbo-studenten willen niet in verpleeghuis werken

Dat schrijven Astrid ten Have, directeur Aveant, Remco Coppoolse en Annick Bakker van Hogeschool Utrecht in de nieuwe TVZ, Tijdschrift voor Verpleegkundigen. Zij voerden een kleinschalige enquête uit onder 80 studenten van de LAG (opleiding Management in de Zorg – Leefstijl, Arbeid en Gezondheid) en 320 studenten hbo-v van Hogeschool Utrecht. De enquête bestond uit 25 vragen. De algehele respons was 46%. De enquête is ingevuld door 140 hbo-v studenten en 47 LAG-studenten. Driekwart van deze studenten heeft (stage)ervaring in de verpleeghuiszorg. Van de 187 studenten gaven 9 studenten (4,8%) aan interesse te hebben in het verpleeghuis.

Negatieve mening
Het beeld dat de deelnemende hbo-studenten hebben van het werk in een verpleeghuis is overwegend negatief. Ze vinden dat:
• verpleeghuizen genoegen nemen met helpenden en verzorgenden
(en dat hbo-afgestudeerden hetzelfde werk zouden doen);
• het werk niet voldoende complex en divers is;
• het verpleeghuis weinig werkuitdaging biedt;
• het salaris laag is;
• de doelgroep niet interessant is;
• niet duidelijk is wat de mogelijkheden als hoger opgeleide in een verpleeghuis zijn.

Wanneer wel?
Belangrijke redenen om wel in het verpleeghuis te willen werken:
• Voldoening van het werk;
• kwaliteitsverbetering is een uitdaging;
• bijdrage leveren aan ontwikkeling en innovatie;
• mogelijkheid tot coördinerende functie;
• grote werkgelegenheid.

Financiën sector
De onderzoekers vinden het aantal gemaakte opmerkingen over de ‘financiële situatie’ in het verpleeghuis ‘opvallend’. ‘Kennelijk is dat een factor die bij de beeldvorming onder hbo-v studenten een belangrijke rol speelt. Een student merkt op dat het in het verpleeghuis warm is en het zou er stinken. Het grootste deel van de studenten benoemt geen duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden als hogeropgeleide in het verpleeghuis.’ 

Aanbevelingen
Op basis van de resultaten zijn adviezen opgesteld:
1. Het blijkt dat studenten diversiteit en uitdaging als belangrijke factoren ervaren. De toenemende complexiteit leidt tot meer uitdaging in de functie, een belangrijk criterium voor het kiezen van een werkgever, maar de vraag is in welke mate studenten de veranderende zorgvraag kennen en weten welke consequenties dit heeft voor het werk in het verpleeghuis. Meer informatie aan de doelgroep over deze verandering van de aard van de werkzaamheden kan leiden tot het werken in een verpleeghuis aantrekkelijker maken.
2. Er wordt geadviseerd te onderzoeken in hoeverre de beeldvorming van de studenten klopt met de werkelijke situatie in het verpleeghuis. Wanneer deze beelden onnodig negatief blijken te zijn, is het advies om een communicatiestrategie te hanteren waarin de beelden van de studenten worden herzien.
3. Tot slot kan onderzocht worden hoe het imago van zorg voor ouderen kan worden verbeterd. Concrete aangrijpingspunten voor ‘quick wins’ zijn gebruikmaken van bestaande of nieuw op te zetten proeftuinen, waar snel op de beeldvorming van studenten kan worden ingespeeld. Voorbeelden daarvan zijn een leerafdeling binnen een verpleeghuis, of door middel van het verhogen van de complexiteit van de stage van de hbo-v en LAG-studenten.

Hbo nodig in verpleeghuis
De vraag naar zorg en de complexiteit van de zorgvraag zal de komende jaren stijgen. Bovendien wordt de opnameduur in het ziekenhuis verkort, waardoor patiënten die na opname zorg nodig hebben aanspraak doen op andere zorgvoorzieningen. Patiënten met complexe problematiek die nog niet naar huis terug kunnen, vormen een doelgroep voor zorgtrajecten in het verpleeghuis. Om zorg aan deze patiënten te leveren is hogeropgeleid personeel nodig, stellen de onderzoekers. ‘Maar slechts een klein percentage van de hbo-studenten kiest voor de verpleeghuiszorg. Het lijkt erop dat bestaande beelden van studenten over het verpleeghuis ze weerhoudt daar te gaan werken.’

TvZ
Door: redactie Nursing, Margot Hamel

Gerelateerd
Bekijk ook het artikel Ouderenzorg saai? Integendeel!

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


7 REACTIES

 1. . Meer informatie aan de doelgroep over deze verandering van de aard van de werkzaamheden kan leiden tot het werken in een verpleeghuis aantrekkelijker maken.
  Wat een kromtaal,afijn goed en begrijpelijk nederlands schrijven is nou niet bepaald een speerpunt in de verpleegkunde. Oh ja Nursing,vergeet niet deze reactie snel te verwijderen,want weer onnodig kwetsend.

 2. Lees alle reacties
 3. werken als hbo verpleegkundige in het verpleeghuis is een uitdaging, ik werk als buurtverpleegkundige op een gerontopsychiatrische afdeling, ik werk mee, coach collega’s Vig en helpenden,schrijf klinische lessen, werk aan kwaliteitsverbetering, alle voorkomende en hoogcomplexe verpleegtechnische handelingen.
  Verder ben ik met mijn collega’s bezig om een verpleegkundige vakgroep op te zetten, kortom ik heb heel veel taken en uitdagingen!

 4. Hoe zo laag salaris in de sector VVT?
  er is een vergelijking gemaakt met de lonen in andere zorgsectoren. Kijk maar op deze website: mijnvakbond.nl/VVT
  In de FWG 40, 45 en 50 is het salaris in de VVT en GGZ het hoogst bij iemand met 8 of meer dienstjaren ! En in de CAO ziekenhuizen het laagst !

 5. HBO verpleegkundigen in het verpleeghuis? Doen! Er genoeg te doen, er is ruimte voor ontwikkeling en innovatie, je kan echt iets toevoegen aan de kwaliteit, je kan anderen coachen en bovenal kun je jezelf ontplooien in de verschillende rollen van de hbo verpleegkundige. Volgens mij is het belangrijk dat de hbo ers kennismaken met het werkveld voordat ze een oordeel geven. Ik hoor na die kennismaking vooral ook terug dat men hier juist veel zelfstandigheid en autonomie kan behouden, zeker in vergelijking met het algemeen ziekenhuis! Je moet als organisatie wel passende functies ontwikkelen die passen en voldoende uitdaging geven.

 6. Werken in een verpleeghuis is ook voor hbo-verpleegkundigen divers, complex en uitdagend. Gaat het om hoogcomplexe verpleegtechnische handelingen, dan is het verstandig om elders ervaringen op doen. De ervaringen die in het verpleeghuis voorkomen zijn over het algemeen complexer dan in de thuiszorg.

 7. Werk zelf ook als verpleegkundige, in de functie van zorgcoordinator, in een verpleeghuis.
  Erg leuk, uitdagend en zeker niet saai.
  Het punt complexiteit maar achterwege te laten, deze is ook aanwezig buiten de verpleegtechnische handelingen om. Te denken valt aan het regelen en coordineren van alle voorkomende situatie’s.
  Ik raad het zeker aan om het vakgebied, als verpleegkundige zijnde te verbreden op het gebied van ouderenzorg.
  Ook hier valt voor een verpleegkundige nog veel te leren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.