Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hbo-v: meningen van lezers

Wat vinden verpleegkundigen over de kwaliteit van de hbo-v?
Hbo-v: meningen van lezers

Nursing deed een oproep in de Nursing-nieuwsbrief en kreeg flink wat reacties. Een bloemlezing:

Twijfels
In juni 2003 ben ik gediplomeerd voor de MBO verpleegkunde en daarna heb ik de verkorte HBO-V gedaan en ben sinds febrauri 2006 gediplomeerd voor deze opleiding. Sinds febrauri 2006 werk ik als wijkverpleegkundige bij de thuiszorg en begeleid ook nieuw personeel en leerlingen/stagiaires.
Wat mij vooral opvalt is dat studenten heel zelfstandig moeten leren mbt hun leerproces. Studenten die weinig voor hun opleiding doen, maar wel zorgen dat ze hun punten op hun stage behalen krijgen na het volgen van hun opleiding net als medestudenten die veel tijd en energie in hun opleiding stoppen hun diploma. Heb dan wel mijn twijfels over de opgedane kennis en ervaring.
Omdat ik zelf zowel de MBO als de HBO verpleegkunde heb gedaan valt het mij op dat studenten steeds minder kennis krijgen, waardoor ze in de praktijk niet kunnen anticiperen op bepaalde zaken en niet kunnen afwijken van standaarden wat ik vooral een taak vindt van een HBO verpleegkundige.
Omdat de grens niet meer zo scherp wordt gesteld gaat men in de praktijk hier ook makkelijk mee om, waardoor MBO en HBO verpleegkundige bijna dezelfde taken hebben. De eindtermen zijn wel degelijk verschillend, terwijl mijn ervaring is dat een HBO-verpleegkundige zelfs vaak management taken uitvoerd maar hier niet voor betaald wordt.
Ik denk dat als men het voor jonge mensen nog aantrekkelijk wilt maken om een opleiding in de zorg te gaan volgen dan moet men komen met goede randvoorwaarden!
Lonneke

Verder studeren
Ik heb zelf in 2001 de HBO-V afgesloten, ik vind het een goede opleiding, omdat het ook theoretische inzichten biedt.
Wat alleen erg jammer is, is dat de HBO-V-ers geen kans krijgen binnen (de meeste) afdelingen om goed uit de verf te komen, ik werk zelf al 5 jaar op MBO nivo, wat ertoe geleid heeft dat ik nu verplegingswetenschappen studeer, omdat ik binnen mijn werkplek weinig mogelijkheid zag en kreeg om meer uit mijn functie te halen.
Ik merk dat dit ook bij sommige collega’s speelt.
Helen Meijrink
 

Technische verpleegkunde
Ik volg de opleinding hbo-v aan de hogeschool Inholland in Amsterdam. Ook volg ik de technische verpleegkunde variant. Dit zijn extra vakken, naast het reguliere hbo-v onderwijs. Bij technische verpleegkunde word er meer aandacht gegeven aan de 5 vitale functies en daarmee een voorbereiding gegeven voor de IC, CCU, SEH, nierdialyse en andere specialistische afdelingen. Deze opleiding word alleen door onze school aangeboden en is erg in opkomst. Ziekenhuisen die samenwerken met onze opleiding(bv OLVG, BovenIJ en st Lucas Andreas) zien de voordelen in ons ‘hbo-tv’ stagiaires en zijn erg enthausiast. In de 1e 2 jaar volgen wij hetzelfde stage traject als hbo-v stagiaires, dus inclusief psychiatrie. Vanaf het 3e jaar word het voor ons ook mogelijk om tijdens de reguliere opleiding al stage te lopen op een specialistische afdeling. Zelf loop ik op dit moment stage op een MC van een CCU.
Nienke

Kwaliteit

Op de Haagse Hogeschool doe ik de HBO-Verpleegkunde, afstudeerrichting Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ).
Deze opleiding sluit heel goed aan bij mijn werk als sociaal verpleegkundige bij de GGD. Je krijgt een goede kijk op de MGZ, omdat je zowel in het verleden, heden en de toekomst kijkt. Nadat je veel theorieen en modellen in de verpleegkunde hebt bestudeerd en besproken leer je  je eigen visie te ontwikkelen op verplegen in de MGZ. Intervisie (in  kleine groepen) vormt een belangrijk onderdeel in de opleiding. Dit zorgt ervoor dat theorie en praktijk samen gaan.
De docenten zijn heel gedreven en dit werkt heel motiverend voor de studenten. Vakliteratuur ga je graag lezen en je houdt medestudenten op de hoogte van actuele ontwikkelingen die je belangrijk vindt  voor je beroepsgroep.
Ik kan iedereen die de HBO-V wil gaan doen aanraden naar de Haagse Hogeschool te gaan. Daar word je een heel professionele verpleegkundige die raad weet met het woord ‘kwaliteit’!
Maaike van de Graaf

Lees meer en reageer:

Wat moet een hbo-v’er kunnen en kennen?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.