Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Verpleeghuis heeft hbo-verpleegkundige nodig’

Verpleeghuizen leunen te veel op laagopgeleid personeel. Er moeten meer hbo-verpleegkundigen werken als meewerkend voorman of -vrouw.
0verpleegkundige.jpg

Dat is volgens Zorgvisie de belangrijkste conclusie van het onderzoek van de Maastricht University ‘Meer is niet per se beter’ naar de relatie tussen personele inzet en kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. De onderzoekers hebben bekeken of meer inzet van personeel tot betere zorg leidt. Elke keer als de verpleeghuiszorg in Nederland in opspraak komt, klinkt de roep om ‘meer handen aan het bed’. Maar werkt dat ook echt? Nee, is het antwoord. Er is althans geen wetenschappelijk bewijs dat meer inzet van personeel automatisch leidt tot betere zorg.

Lijst slechte verpleeghuizen openbaar gemaakt
Staatssecretaris Martin van Rijn heeft begin deze week een lijst openbaar gemaakt van verpleeghuizen die slecht presteren.
Lees meer>>>

Competenties in verpleeghuizen

Veel belangrijker is volgens de onderzoekers een goede mix van competenties van het personeel. En zou het aan schorten in verpleeghuizen. Ze leunen te veel op laagopgeleide medewerkers. ‘De huidige formatie in de dagelijkse zorg, met een sterk accent op verzorgenden, is onvoldoende toegerust om de benodigde transitie in de verpleeghuiszorg te entameren en te realiseren.’ De huidige medewerkers zijn weliswaar zeer betrokken bij de dagelijkse zorg, maar dat betekent niet dat ze ook altijd de juiste dingen doen. Voor veel medewerkers is het lang geleden dat ze hun opleiding hebben gevolgd en ze verlenen zorg met de kennis van toen. ‘Soms leveren ze zorg die onvoldoende past bij het verhogen van het welzijn van cliënten of niet tegemoet komt aan verwachtingen van cliënten en hun naasten’, aldus de onderzoekers.  

‘Zwarte lijst verpleeghuizen is hypocriet’
Door verpleegkundigen en verzorgenden wordt verdeeld gereageerd op de lijst met minder presterende verpleeghuizen die IGZ deze week publiceerde. Lees meer>>>

Rolmodellen hbo-verpleegkundige

Op de werkvloer missen hoogopgeleide verpleegkundigen die als rolmodel kunnen fungeren voor verzorgenden en mbo-opgeleide verpleegkundigen. De meewerkende voorvrouwen moeten ervoor zorgen dat verzorgenden werken volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ze moeten op de werkvloer leiderschap tonen en vakinhoudelijke coaching geven.

Introduceer meer hbo-verpleegkundigen

Maar als verpleeghuizen en hogescholen nu beginnen met het introduceren van hbo-verpleegkundigen als nieuwe medewerkers, dan zal het zal nog jaren duren voordat daar de vruchten van worden geplukt. Wil deze aanpak slagen, dan moet er duidelijkheid zijn over de positie en de te verwachte meerwaarde van verpleegkundigen in een team. Voordat er sprake is van een nieuwe mix, zijn we jaren verder, aldus de onderzoekers.

Zwarte lijst van de IGZ

Afgelopen dagen stond de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen enorm ter discussie, nu de IGZ een lijst met minder goed presterende verpleeghuizen openbaar heeft gemaakt. Diverse verpleeghuizen zijn verbijsterd dat ze op de lijst, en beraden zich op stappen tegen de inspectie.


Meer lezen over de lijst met 150 verpleeghuizen: 

8 REACTIES

 1. Een verpleeghuis krijgt nu eenmaal veel subsidie als hij een hbo-v medewerker er heeft staan.
  Of dat nu een slechte hbo-v'er is dat is niet zo boeiend,
  want de subsidie binnen halen is nog altijd interessanter.
  Even een kanttekening; de hbo-v'ers die in het verpleeghuis gaan werken kunnen (vaak) de werkdruk en verdieping in het ziekenhuis NIET aan. Want zeg nou eerlijk, is het werken in een verpleeghuis nou ZO interessant met de hoge werkdruk? zie ook reken en geld model;
  http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/554126/hoe-de-echtgenoot-van-minister-schippers-tonnen-verdient-aan-haar-zorgbeleid.html

 2. Lees alle reacties
 3. wat voelen mensen zich weer aangesproken zeg.. Er zit nu eenmaal capaciteitsverschil tussen mensen die HBO en MBO gedaan hebben. Dat wil niet zeggen dat er geen MBO'ers zijn die HBO niveau aan zouden kunnen, maar er is nu eenmaal verschil in opleiding en manier van denken. MBO en HBO zijn complementair, het vult elkaar aan. Dat zie je ook weer terug in de reacties hierboven. In plaats van eens goed te lezen wat er staat en er je voordeel mee te doen, voelen mensen zich aangevallen en wordt hiermee vooruitgang de nek omgedraaid. Men houdt zich dus liever bezig met de naam die ergens aan gegeven wordt, dan met de inhoud van het artikel. HBO'ers krijgen in hun opleiding nu eenmaal meer kennis mee en zijn er meer mee bezig om de vertaalslag te maken tussen wetenschap en praktijk. Verschil is helemaal niet erg. Iedere groep is nu eenmaal goed in zijn eigen vakgebied. We kunnen van elkaar leren en komen samen tot een beter eindproduct. Laten we vooral eens met elkaar samenwerken en kijken hoe we samen de zorg kunnen verbeteren.
  Als je goed had gelezen, staat er dat méér niet altijd béter betekent. Natuurlijk zijn er genoeg problemen die met meer mensen opgelost kunnen worden, maar dat wil niet altijd zeggen dat de kwaliteit van de zorg beter wordt. Kwaliteit verbeter je niet door allemaal gelijkgestemden op een hoop te gooien, kwaliteit verbeter door een mix van competenties bij elkaar te brengen en van elkaars kwaliteiten te laten profiteren. Dat is de basis van dit artikel.

 4. Dus als MBO verpleegkundige ben je te laag opgeleid. Fijn om te weten. HBOV zit er financieel niet in voor mij en als HBOV doe je gewoon dezelfde dingen, alleen meer vanuit een onderzoekende houding. Alles meer evidence-based. Tja, of dat nou beter is vraag ik me af. Er moet in mijn ogen meer personeel op een afdeling zijn.
  Je kan niet verwachten dat je alleen op een afdeling kan staan met 8 bewoners die allemaal loodzware zorg nodig hebben, met alles eromheen. Dat redt een niveau 2 niet, en dat redt een niveau 5 ook niet. Het moet anders worden georganiseerd, en dat is denk ik het hele punt.

 5. Laten we ons zelf nou gewoon niet voor de gek houden…verzorgenden die niet meer weten hoe ze handmatig bloeddruk moeten meten, die catheteriseren "eng" vinden omdat het "niet vaak voorkomt" in het verpleeghuis, neus maagsondes die niet goed worden ingebracht of niet volgens de laatste richtlijn worden gecontroleerd of ze goed zitten (o, moet dat zo…), hypodermoclyses: hoe moet de druppelsnelheid worden berekend??? bloedsuikers prikken overslaan en wat te doen bij hypo's etc etc en zo kan ik nog wel uren doorgaan….Ik zeg niet dat dat vaak voorkomt, maar het komt echt voor….laten we nou echt eens kritisch zijn op ons zelf….zonder elkaar dingen te verwijten…Al mag je het jezelf best aanrekenen dat je je vaardigheden niet op orde hebt…en gooi niet alles op de bezetting..

 6. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik ook in een verpleeghuis werkte, maar toen was het i.d.d. een trend om als er een vacature vrij kwam die op te vullen met verzorgenden i.p.v. ziekenverzorgenden. Maar om nu te zeggen dat de zorg beter wordt door meer HBO-V ers, nou dat denk ik niet.
  Gewoon meer geld voor de werkvloer i.p.v. mangement lagen dat zou beter zijn.

 7. Ik als mbo-4 vpk laag opgeleid ? Volgens mij heb ik een "middelbaar beroeps opleiding" genoten en niet een "lagere beroepsopleiding". Ja er moet sprake zijn van een goede mix van niveau,s maar de geluiden van onderbezetting komen ook niet uit de lucht vallen en wordt in dit artikel geen recht aan gedaan. Een hbo-er of wat mijn part een verplegingswetenschapper zal ook weinig van de grond krijgen bij onvoldoende personeel. HBOer zal vooral willen coördineren en sturen, maar als er te weinig medewerkers zijn om zaken aan te sturen houdt het al snel op. Overigens werk ik met "maar" mbo4 als dag-avond hoofd wat inhoud inspringen bij acute zaken, calamiteiten en intermediair tussen arts /SOG. Het zal gek klinken maar heb niet het gevoel dat ik te weinig in huis heb om mijn werk goed te kunnen doen, heel gek maar kan aan mij liggen natuurlijk. Krijgen zittende mbo-4 in de VVT dan de kans om de hbo-v te gaan doen als dat de norm moet gaan worden ?

 8. Hier word ik nu altijd zo verdrietig van…. Is er een probleem in de zorg, dan wordt er toch altijd weer geschoten op het personeel:volgens dit artikel zijn we weer eens niet goed geschoold of te laag opgeleid. De intro van dit artikel zegt het al: verpleeghuizen leunen te veel op laag opgeleid personeel. Met andere woorden: dankzij jullie "laag opgeleiden, niet goed geschoolde" verzorgenden/ verpleegkundigen, gaat het slecht met de verpleeghuiszorg.
  Feit dat wij helemaal alleen staan op een afdeling met pg bewoners variërend van 6-32, daar kan de slechte zorg volgens dit artikel zeker niet door komen. Want meer personeel is volgens dit artikel niet de oplossing (nee, gewoon zo doorgaan, in je eentje een hele afdeling of meerdere afdelingen runnen, in je eentje de nachtdienst draaien op 18 bewoners of soms meer!) maar een hbo verpleegkundige.
  ??? Ik ben het even kwijt hoor

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.