Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hbo-verpleegkundige onmisbaar in eerstelijnszorg’

Verpleegkundigen met een hbo-opleiding zijn onmisbaar in de eerstelijn. Dat vindt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

 

De beroepsvereniging meldt signalen te krijgen dat in steeds meer organisaties de wijkverpleegkundige wordt wegbezuinigd of haar takenpakket wordt gereduceerd tot de coachende en coördinerende taken.

Kwaliteit eerstelijnszorg

De keuze van diverse organisaties om lager geschoolde verpleegkundigen of verzorgenden in te zetten komt de kwaliteit van de eerstelijnszorg niet ten goede, vindt V&VN. ‘Een wijkverpleegkundige is inzetbaar op alle facetten van het vak van hbo-verpleegkundige. Zij heeft bij uitstek de expertise om in complexe situaties de patiëntenzorg te coördineren, maar is gezien haar kennis en kunde meestal ook de aangewezen persoon om (een deel van) de zorgverlening zelf ter hand te nemen. In overige situaties kan zij als coach aan de andere niveaus een belangrijke bijdrage aan de zorgverlening leveren.’

Verpleegkundige competenties

V&VN pleit dan ook voor de inzet van hbo-verpleegkundigen in de directe patiëntenzorg, waarbij zij hun rol als coach en regisseur koppelen aan die van zorgverlener. ‘Juist deze koppeling zorgt ervoor dat de competenties van de verpleegkundige optimaal tot hun recht komen.’

V&VN

Meer nieuws over V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.