Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Hbo-verpleegkundige vertrekt door gebrek aan uitdaging

Omdat hbo-opgeleide verpleegkundigen precies hetzelfde werk doen als hun mbo-opgeleide collega's, ervaren ze een gebrek aan uitdaging. Dit is vervolgens één van de belangrijkste redenen om te vertrekken uit de zorg.
Hbo-verpleegkundige vertrekt door gebrek aan uitdaging

 

Dit is een van de bevindingen uit recent NIVEL-onderzoek. Het NIVEL analyseerde in opdracht van beroepsvereniging V&VN bestaande rapporten en gegevensbronnen over trends in zorgvraag en zorgaanbod en de consequenties daarvan voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. ‘De toekomst vraagt om deskundige en flexibele verpleegkundigen en verzorgenden,’ aldus een persbericht. ‘Want door de toename van het aantal ouderen zal de vraag naar zorg niet alleen toenemen in volume, maar de patiënten van de toekomst zullen ook andere eisen stellen. Meer mensen zullen meerdere chronische ziekten hebben, patiënten worden mondiger, er vindt taakverschuiving plaats van artsen naar verpleegkundigen, en er komen steeds meer technologische mogelijkheden. Verpleegkundigen en verzorgenden zullen daarop moeten anticiperen.’

Schaarste verpleegkunde

De schaarste aan verpleegkundigen en verzorgenden neemt toe en daarom moet werken in de zorg aantrekkelijker worden. Het is belangrijk dat functies aansluiten bij de gevolgde opleiding en dat er voldoende loopbaanmogelijkheden zijn. Een gebrek aan uitdaging is één van de belangrijkste redenen om werk buiten de zorg te kiezen. Loopbaanmogelijkheden en bij- en nascholing helpen verpleegkundigen aan te trekken of te behouden voor de zorg.

Chronische ziekten en preventie

Door de toename van het aantal mensen met chronische ziekten, krijgen verpleegkundigen en verzorgenden een grotere rol bij preventie, het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteuning van zelfmanagement. De zorg is er van oudsher sterk op gericht taken van patiënten over te nemen. Preventie en zelfmanagementondersteuning helpen een patiënt zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn zorg. De verpleegkundigen en verzorgenden van de toekomst zullen daarom over vaardigheden moeten beschikken op het gebied van communicatie en empowerment.

V&V 2020

Het onderzoek was een achtergrondstudie voor V&V 2020, een project van V&VN gericht op de herziening van beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden, welke 8 maart bekend wordt gemaakt tijdens het congres V&V2020.

NIVEL
Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. @Marjan
  de punten die in het artikel naar voren komen zijn ook van belang bij de MBO verpleegkundige.
  Tenminste dat zijn punten die in mijn MBO opleiding toch wel sterk naar voren kwamen….
  jammer dat Grypendonck meent dat dit alleen mogelijk is voor HBOers

 2. Lees alle reacties
 3. Zo…hé wat een gedoe over de achtergronden en opleidingen van onze beroepsgroep. De uitdaging zou er niet zijn en opleidingen komen niet overeen met de werkzaamheden of denkniveau. Vind je je werk leuk, is dit wat je er van verwachte, waar loop je tegen aan, wat doe je er aan, waar liggen mogelijkheden, wat heb ik in huis en wat kan ik bieden en hoe wil ik dat inzetten, enz. Een hele hoop vragen en een hele hoop zaken om je regelmatig eens af te vragen, voordat je naar de andere wijst. Het lijkt meer een een actie/reactie te worden over de andere..een onnodige strijd die onnodige energie kost en voeding geeft aan een klaagzang. De uitdaging vind je in je verwachtingen en attitude en niet in je opleidingniveau. Ik kan me vinden in het artikel van Grypdonck. Het ligt wat mij betreft in jezelf. Je bent je kennis waard als je het ook weet toe te passen, klinkt misschien hard maar misschien heb je dan niet de juiste keuze gemaakt en moet je conclusies voor jezelf trekken. Elke team heeft behoefte aan werkers, denkers, vormers, zorgdragers, etc. Dit maakt een team maar ogenschijnlijk kan het een team of individuen ook breken. Persoonlijk heb ik in de loop der jaren regelmatig mijn uitdagingen zelf gezocht en de patientenzorg telkens als basis genomen. Dit vraagt idd regelmatig veel inspanning en energie, maar misschien zou je dan de discussie moeten openen om loon naar prestatie te starten, alhoewel ik niet zou weten wat hiervoor het meetinstrument zou moeten zijn. Wat beloon je dan de harde werker of de harde denker.

 4. Beste Helen, als iemand dan een HBO achtergrond heeft, dan wil ik dat kunnen zien.Allereerst als patiënt, maar dan ook als collega.Als ik op SEH binnen word gebracht dan weet niemand toch dat ik een collega ben.(Ja met een MBO achtergrond maar wel met een HBO opleiding en een master intussen.Hoezo blijft je achtergrond dan je achtergrond he?Niet gehoord van groei?)Ik wil kunnen zien dat er een HBO achtergrond is en zo lang dat niet zichtbaar is, heb ik een probleem.Ik heb niets met een beroepsstrijd of wat dan ook, ben een uiterst communicatieve collega.De arts op de afdeling zwaait ook niet elke dag met de universitaire opleiding en heeft maar te laten zien een goede arts te zijn én samen te kunnen werken in het belang van de patiënt.
  Waar we in de gezondheidszorg kapot aan gaan is: dat er steeds meer mensen komen, die verder van de patiënt staan en niet eens meer in hun hoofd kunnen krijgen wat de problemen rond patiënten kunnen zijn, omdat ze zich niet hebben verdiept in: wat betekent het nou een patiënt met die en die ziekte te verplegen.En juist door mensen die die vertaling niet meer kunnen maken,krijgen we zaken voorgespiegeld die in de praktijk nooit kunnen werken.Voor “mijn” staf was het heel fijn een verpleegkundige als directeur te hebben.Ik snapte in een paar sec. het verhaal.
  Ik denk dat elke HBO verpleegkundige zich eens af moet vragen: waarom ben ik dit gaan doen en wat wil ik eigenlijk.Ik draai nu 50 jr mee en werk nog als docent en stagebegeleider,en ik ben de laatste die negatief tegen ontwikkelingen aan zal kijken,ik zeg alleen dat ik wil zien dat de HBO een meerwaarde heeft op de afdelingen.Dat geloof ik intussen niet meer.Uitzondering daar gelaten.

 5. Hoi Allemaal,
  Elkaar respecteren, wat voor functie/niveau dan ook vind ik het belangrijkst. Daarnaast een goede communicatie en elkaar weten te vinden bij knelpunten/complexe situaties ook. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit, als collega’s onderling moet je daar gebruik van maken. Zo krijgen patienten de zorg die ze nodig hebben, want daar draait het toch uiteindelijk om! Het gaat niet om ons als zorgverlener, maar om de patienten.
  Om gemotiveerd en geinteresseerd te blijven in het uitvoeren van je werk, is uitdaging zeker belangrijk. Of je nu helpende, verzorgende, verpleegkundige mbo/hbo bent, ieder zoekt dit op zijn/haar eigen niveau. Ik vind dat we elkaar als collega’s hierin moeten ondersteunen en elkaar niet zien als rivalen zoals ALi ook al benoemt.
  In je werk moet je dingen doen waar je energie uithaalt,we kunnen alleen niet verwachten dat we dit van hogere hand op een bordje voorgeschoteld krijgen. Eigen initiatief is daarbij een belangrijke voorwaarde, daaraan voorafgaande is het belangrijk om naar jezelf te kijken en je af te vragen wat jou uitdaging/energie geeft in je werk.
  Zo blijven we allemaal passie houden voor ons mooie vak!!
  Fijne kerst en gelukkig 2012!

 6. Wat een negativiteit ten opzicht van de hbo-verpleegkundige. Wat jammer!!
  Vanwaar die strijd?
  Laten we zoeken naar een oplossing!
  Het is toch niets voor niets dat we 2 verschillende verpleegkundigen scholen (niveau 4 en 5), waarom gebruiken we ieders kwaliteiten niet in de praktijk?! Waarom vraagt en biedt een manager/leidinggevende hetzelfde aan twee verschillend geschoolde verpleegkundigen? Waarom laat een hbo-verpleegkundige niet zien, waarom zij hbo-‘er is? Het is zoals eerder werd gezegd. Iedereen is nodig om goed werk te leveren. Het hoeft geen strijd te zijn. Dat is kinderachtig!
  Daag elkaar uit! En misschien is die ‘goede’ mbo’er wel heel goed in staat als hbo’er te functioneren, of die ‘slechte’ hbo’er beter uit in een functie als mbo’er!
  Opleiding is toch ook maar een opstap naar de praktijk?
  Maar als je niets vraagt van elkaar, niets laat zien aan de ander, dan niveleert de zorg en zijn we met z’n allen heel hard aan het werk, maar komen we geen stap verder!

 7. ‘HBO-V’er moet zich onderscheiden aan bed’
  30 MEI 2006
  MAARSSEN – HBO-verpleegkundigen moeten hun kennis meer toepassen in de directe patiëntenzorg in plaats van daarbuiten.
  Velen denken alleen op HBO-niveau te kunnen werken door zich te specialiseren of leidinggevende te worden.

  Manager
  Dat zegt hoogleraar Verplegingswetenschappen Mieke Grypdonck in VerpleegkundeKatern, het huisblad van het VUmc in Amsterdam. Volgens haar neigen veel verpleegkundigen niveau vijf om mogelijkheden van hun opleiding te zoeken in functies als casemanager, verpleegkundig specialist of manager. Grypdonck vindt dat zonde. HBO-V’ers zouden hun opleidingsniveau moeten gebruiken om de directe zorg te verbeteren. ‘Daar is nog veel in te winnen’, zegt zij.

  Strategie
  Grypdonck meent dat HBO-verpleegkundigen meer zouden moeten leren om ter plekke in te spelen op situaties die zich voordoen. ‘Je moet aandachtig zijn, situaties kunnen analyseren en oplossingen aanbieden vanuit je hogere kennis’, zegt zij. ‘Je moet je strategie afstemmen op de stijl waarmee een patiënt met zijn ziekte omgaat en bekijken of je gedrag wel effect heeft.’ Grypdonck is van mening dat veel HBO-verpleegkundigen daaraan voorbij gaan en zich richten op snelheid en zichzelf.

  Sneller denken
  Snel werken leidt volgens de hoogleraar tot minder nadenken en dat is nu juist waar verpleegkundigen op niveau vijf zo goed in zijn. ‘De manier van werken die ik bepleit hoeft niet meer tijd te kosten, het vereist alleen sneller denken’, zegt zij.
  Auteur: Redactie Nursing – Brenda Kluijver
  Bron: VerpleegkundeKatern
  Dit is waar het om gaat. Ik wordt er een beetje moe van. Alsof HBO opgeleide mensen zo zalig makend zijn. Zegt een HBO opgeleide verpleegkundige.

 8. Wat lees ik hier een beroepsstrijd en dat is wel heel erg jammer. We bouwen samen aan het zelfde huis.( goede en passende zorg voor iedereen)
  En daarvoor heb je vakmensen nodig: de timmerman, metselaar, electriciën maar ook architecten.
  In gezamenlijkheid kunnen we die goede kwalitatieve zorg bieden. Als we gaan kissebissen lukt dat niet.

 9. Ik ben het met Ellen eens. HBO-verpleegkundigen zijn niet noodzakelijkerwijs betere verpleegkundigen en soms kunnen ze ook dingen bedenken die in de praktijk niet werken.
  Ik vind het raar dat de HBO-ers geen uidaging kunnen maken van hun werk. Als je dan zo HBO bent of denkt te zijn moet je ook wel zelf een onderzoek of iets dergelijks op poten kunnen zetten. Laat dan eerst maar eens iets zien. Maar op mijn afdeling merk ik daar helaas niets van.

 10. Beste Ellen,
  toch altijd jammer dat het uiteindelijk hier weer om draait. Dat, HBO-ers alleen met het boek rond kunnen lopen en niet kunnen werken. Er zijn zeker goede MBO-ers, zoals er ook goede HBO-ers zijn, net zoals er slechte HBO-ers zijn. En zolang het in de praktijk niks uitmaakt….Maar het is gewoon zo dat HBO-ers een HBO achtergrond hebben en MBO-ers een MBO achtergrond en dat mogelijk de werkzaamheden zoals die er nu zijn meer bij een MBO achtergrond past?
  Groet een HBO verpleegkundige die met pijn in het hart weggegaan is uit de zorg

 11. Ik verbaas me over al die HBO verpleegkundigen de in de buurtzorgformule zijn gestapt, in het begin ligt er veel uitdaging opzetten team, uitbouwen netwerk. Maar als dat staat dan is het gewoon veelal ADL zorg. niets mis mee, maar beslist niet de reden waarom je aan de HBO verpleegkunde bent begonnen lijkt me.

 12. Lieve help wat een decadent gedrag.Alsof het goed verplegen van de patiënten al geen uitdaging is.Wat de HBO verpleegkundigen in algemene zin laten zien is nou echt niet altijd een betere werkhouding en een betere prestatie.Soms zelfs integendeel.Ze zijn geen betere leidinggevenden, niet beter op de SEH, dus laten ze dan laten zien dat er meer verwacht kan worden.Dus doe eerst het “gewone” perfect en ga het dan hebben over de rest.En hier spreek ik echt als patiënt én als collega.Daarbij is het voor mij ook nog de vraag hoeveel om uitdaging verlegen “plegen”een afdeling nodig heeft of kan hebben.Misschien hebben ze toch wel meer aan een groep ervaren MBO ers, al lijkt dat dan “minder” De handen aan het bed “wapperen” nog altijd het best met motivatie en interesse als drive.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.