Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

Hbo-v’ers willen eigen beroepsprofiel

Het Landelijke Platform hbo-verpleegkunde wil een eigen hbo-specifiek beroepsprofiel om zo de grenzen met mbo-verpleegkundigen scherper af te bakenen.
Hbo-v'ers willen eigen beroepsprofiel

Dat stelt het Landelijk Platform HBO-Verpleegkunde op de eigen vernieuwde website hbo-verpleegkunde.nl.

Documenten

Beroepscompetentieprofielen bestaan voor zowel de opleiding tot verpleegkundige in het mbo als voor het hbo. De beide opleidingsdocumenten van Pool (2001, 2007) geven houvast ten aanzien van de in de opleiding ontwikkelde beroepscompetenties van hbo-verpleegkundigen.

Onderbevraagd

Toch worden bachelorverpleegkundigen volgens de website onderbevraagd op hun ‘zorgverlening ondersteunende’ beroepscompetenties in de domeinen ‘organisatie van zorg’ en ‘beroep’ (Hoegen, 2008).

Helder

Navraag bij verschillende ziekenhuizen leert dat instellingen moeite hebben met het duiden van verschillen voor een heldere functiedifferentiatie onder verpleegkundigen, staat vermeld op de website. ‘Een hbo-specifiek beroepsprofiel van de verpleegkundige verheldert, verscherpt en belooft… maar lijkt bovenal eerst zeer gewenst’, aldus het Platform.

30 REACTIES

 1. Claire:
  Ik ben het eens met je reactie. Er zit wel degelijk verschil tussen de MBO en de HBO variant. Ik ben pas naar een congres geweest in groot ziekenhuis in Nederland. Er werd daar veelvuldig gesproken over taakverdeling (herschikking) en vergoeding tussen HBO en MBO. Ook kreeg ik steeds sterk de indruk (o.a. ook door het lezen van literatuur over de nieuwe beroepsrollen) dat men de MBO-v langzaam naar achter schuift. In Amerika staat de verpleegkundige aan het bed met de hoogst genoten opleiding. In Nederland is dat vaak andersom. Ook hier wil men aandacht aan besteden. Ik denk dat deze ontwikkeling positief is.
  Zo krijgen HBO-v’ers meer uitdaging in hun werk, werken zo echt op HBO niveau en krijgen hier ook naar betaald.
  Het is aan te raden HBO te gaan doen (na je MBO-v).
  Doorgroeien naar verschillende specialisaties zijn makkelijker. Een master is natuurlijk ook aantrekkelijk;)

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben op dit moment mbo-verpleegkundige en hbo-v student. Ik ben bezig met mijn scriptie over de positionering van de hbo verpleegkundige en daar is nog wel het een en ander over te zeggen. Wat betreft loon vind ik niet perse dat hbo’ers meer moeten verdienen als zij precies hetzelfde werk doen als de mbo’ers. Daardoor is het belangrijk dat zorginstellingen verpleegkundige een portfolio laat bijhouden. Aan hbo’ers is het wel de taak om te laten zien dat ze ook meer kunnen op een afdeling.
  het hbo beroepsprofiel is een handig middel om er voor te zorgen dat het duidelijker wordt voor zorginstellingen wat een hbo verpleegkundige kan en waarvoor zij ingezet kan worden wat uiteindelijk het makkelijker maakt voor de hbo verpleegkundige om zijn/haar positie te verbeteren.

 4. Waarom zou een MBO-er praktisch beter zijn en meer ervaring hebben? ik weet niet of je van de HBO duale varianten hebt gehoord..Bovendien maakt niet alleen het ‘doen’ je een betere verpleegkundige, maar vooral ook het ‘observeren’ en nadenken over bepaalde zaken. Misschien dat die onderdelen bij een HBO-er net iets verder liggen.

 5. Ik ben het erg met het onderstaand bericht van Erwin eens. Vaak wordt er door MBO-verpleegkundigen het hardst geroepen dat er geen verschil zit in de opleidingen en dat het salaris gelijk moet zijn om dat we allemaal hetzelfde werk doen. Er zit wel degelijk een groot verschil in de opleidingen. Een MBO-verpleegkundige moet niet voor niks nog minstens 2,5 jaar doorleren om een HBO-diploma te kunnen behalen. Het klopt dat er op dit moment in de ziekenhuiszorg weinig tot geen verschil zit in de taken van een MBO- en HBO-verpleegkundige. In andere velden in de gezondheidszorg is dit verschil al wel duidelijk aanwezig.
  Ik ben dan ook voor verduidelijking van het verschil via een nieuw beroepsprofiel voor de HBO-verpleegkundige!

 6. Fred en Maarten, ik ben het daar echt niet mee eens. Dat een MBO’er veel meer praktijkervaring heeft en meer van aanpakken weet. Volgens mij ligt het verschil in of een leerling bol doet of bbl, of bij de HBO-v de duale richting of de voltijd opleiding.
  En volgens mij heb je in de verpleging wel meer nodig dan alleen praktijkervaring en basiskennis. Afdelingsoverstijgend denken en verbanden kunnen leggen, is ook heel belangrijk. Ik denk dat de HBO-V daar zeker een extra bijdrage aan levert. En ook een apart beroepsprofiel kan daarbij helpen.

 7. Ik ben het zeker wel met Maarten eens, ik werk eerlijk gezegd veel liever met MBO-verpleegkundigen. Die weten tenminste van aanpakken. HBO-ers krijgen (of nemen) in de praktijk te weinig mogelijkheid om zich goed op de kaart te zetten.
  Een MBO-er weet van aanpakken, heeft veel meer basiskennis en praktijkervaring.
  M.V.G,
  Fred

 8. Hallo,
  Om maar gelijk van wal te steken, in de praktijk is er géén concreet verschil in het beroepsprofiel tussen de MBO-V en de HBO-V, de HBO’ers krijgen niet méér les maar anders les. Je kunt van een HBO’er in principe meer vewachten, maar ZEKER niet in de zorg! MBO’ers hebben meer ervaring in de zorg, zijn daar uit praktisch oogpunt ook veel beter in. HBO heeft misschien meer les gekregen in managment en in de zogenaamde ‘helicopter-view’ maar in de praktijk komt dit niet naar voren. Dit heeft mede te maken omdat er wordt gevraagd om een verpleegkundige en niet om een manager. Dus stop met discusseren om die functiedifferentiatie, want hier is in de praktijk gewoon geen behoefte aan. Of je nou HBO of MBO hebt gedaan, vakinhoudelijk doe je het zelfde en dat is waar het ziekenhuis naar betaald. Tijdens sollicitaties hebben de MBO’ers zeker meer kans om aangenomen te worden aangezien ze al verpleegkundigen zijn, HBO’ers moeten het in de praktijk nog worden. Geniet van de mogelijkheid om door te kunnen groeien of om een post HBO te kunnen gaan doen, want in de praktijk hadden HBO’ers net zo goed MBO kunnen doen. Beide opleidingen zijn net zo goed en leveren precies even goede verpleegkundigen.

 9. Maarten, daar ben ik het absoluut niet mee eens. In een sollicitatieprocedure nemen ze echt niet sneller een MBO verpleegkundige aan. En er is zeker wel behoefte aan een beroepsprofiel voor de HBO verpleegkundige. Als je MBO’er bent, ben je niet minder of zo! Volgens mij zijn veel MBO verpleegkundigen daarom zo fel op deze discussie tegen.

 10. Zonder enig inzicht in de persoonlijkheden van degene die een reactie hebben gegeven is in te schatten welk niveau zij gedaan hebben. Wat opvalt is dat MBO-verpleegkundigen het HBO-verpleegkundigen niet lijken te gunnen dat zij een andere invulling van taken krijgen wanneer het beroepsprofiel aangepast zal worden. Qua salariering is er natuurlijk verschil dan tussen MBO en HBO en ik kan mij ook indenken dat daar tegenaan geschopt zal worden aangezien de taken op de afdeling MOMENTEEL nog hetzelfde zijn. Zelf heb ik de opleiding op HBO afgerond en ben ik werkzaam in het ziekenhuis. Binnen het team werken de MBO en HBO-verpleegkundigen met hetzelfde takenpakket. Hier heb ik mij in het begin niet zo mee bezig gehouden, maar momenteel merk ik dat mijn stukje kennis (en daarmee probeer ik niet uit de hoogte te doen) over organisatie en management te weinig invulling kan krijgen. Dit behoort toe aan de teamleider en de eerste verpleegkundige van de afdeling. Daarmee raak je je competenties kwijt, evenals een aandachtsveld. Zelf zou ik graag meer willen en ben ik ook gedreven om mij ergens voor in te zetten, maar intern is al bepaald welke aandachtsvelden er zijn en wie daarvoor verantwoordelijk is.
  In de opleiding is ons geleerd dat je als beroepsbeoefenaar je ook richt op ontwikkeling van je kennis en kunde. Daarom ben ik dan ook lid van de Nursing en zit ik thuis veel in de boeken. Maar soms werkt het demotiverend en denk je: waarom zou ik meer leren en mij inzetten voor de protocollering wanneer het toch niet beloond zal worden. Daarmee snij je jezelf in de vingers aangezien je kennis niet meer op peil blijft, maar daarmee is de werkvloer ook gedupeerd aangezien zij kwaliteit rond hebben lopen wat niet wordt benut.
  Het 2 linkerhanden hebben van HBO-ers ligt hem denk ik vooral in de diversiteit van stages. Ik heb 3 jaar geen werkervaring in het ziekenhuis gehad en ben nu druk aan het bijspijkeren, maar is het niet zo dat we allemaal mogen leren? Als HBO’er weten wij niet alles beter en willen we ons ook niet beter voor doen. Er zullen een aantal zijn die zich zo gedragen, maar laten ZIJ zich dan maar bewijzen.
  Kortom: ik mis nu een duidelijk onderscheid op de werkvloer en zou graag meer bezig zijn met organisatorische taken omtrent de patientenzorg, waarbij ik niet beroerd ben om de handen uit de mouwen te steken, want iedere verpleegkundige is tenslotte gaan leren en werken om de patienten te helpen. Wees daarom als MBO’er wat opener naar HBO’ers en geef hen de ruimte om zich op een positieve manier te ontplooien en hun meerwaarde te kunnen tonen. En wees als HBO’er bewust van het beeld wat er nu heerst en probeer deze positief te veranderen door te laten zien dat er meer is dan alleen maar het stukje theorie.
  Een mooi gezegde blijft: een betere wereld begint bij jezelf. Laten we dat ook doorvoeren op de werkvloer.
  Mijn persoonlijke mening is dat de profilering meer aandacht mag krijgen, niet om meer salaris te krijgen (dan was ik wel een andere studie gaan doen) maar om meer waardering te krijgen en VOORAL om meer mijn ei kwijt te kunnen qua ambitie en kwaliteiten.

 11. Ik ben 28 jaar geleden afgestudeerd aan de H.B.O.V.Nu zou je niet meer willen weten hoe negatief wij in ziekenhuizen en verpleeghuizen ontvangen werden.Alsof we geen bed van een pispot konden onderscheiden.Het is mij meerdere malen voorgekomen, dat er gezegd werd: HBOV, he! Nou mannetje,dan zullen we jou wel eens leren werken!Wisten de geachte verpleegkundigen dan niet dat ik uit een plattelandsgezin kom waar je al om vier uur in de nacht je bed uit moest om je vader te helpen en het heel gewoon was de woensdagmiddag en de zaterdag op het bedrijf van je ouders mee te werken….. Ja, ik heb het die stommelingen betaald gezet en ben gaan doorstuderen.Afdelingshoofd, Nachthoofd,Sectorhoofd,
  en het mooiste was,ik kon na ten jaar overstappen naar het bedrijfsleven en DAAR laten zien of ik wel kon werken……ik zou iedereen willen zeggen: ook doen! Het bedrijfsleven betaald stukken beter, en dan ECHT
  stukken beter dan de Gezondheidszorg.En….zeg nou echt,heeft iemand jou ooit gezegd dat je tot je vijfenzestigste of je zevenenzestigste in de Gezondheidszorg MOET werken?
  Richard.

 12. Ik heb beide opleidingen gedaan, zowel de MBO als de HBO. Als geen ander kan ik daarom zeggen dat een HBO opleiding een zekere meerwaarde verdient! Als HBO-er ben je met veel meer zaken bezig dan alleen puur de zorg, waarbij je je als mbo-er voornamelijk op richt. Van een HBO- er wordt ook veel meer verwacht. Vaak wordt er vanuit een zorginstelling negatief gereageerd op een HBO-er, omdat deze volgens hen minder kennis en praktijkervaring heeft dan een MBO- er. Dit is niet waar, een HBO-er loopt evenveel stages en krijgt zelfs nog meer literatuur en kennis tot zich doordat de opdrachten nog uitgebreider zijn dan de MBO. Bij de MBO opleiding heb je het puur en alleen over de verpleegkundige zorg, de rol van zorgverlener. Bij HBO wordt er veel meer van je verwacht, zoals dat je je kunt inleven in de rol van ontwerper, coach, regisseur, e.d. Daarbij wordt er van je verwacht dat jezelf je leerproces en opdrachten uitstippelt en bedenkt. Bij MBO krijg je gewoon voor gemaakte opdrachten. Je kunt beide opleidingen dus ook echt niet met elkaar vergelijken, ze zijn zoals je ziet zeer verschillend.
  Ik dacht na mijn MBO ooh dat doe ik wel ff. Niets is minder waar ik ben echt op mijn bek gegaan hoor! HBO- ers verdienen daarom meer salaris, ze zijn gewoon hoger opgeleid dan de MBO- er. Het is niet meer dan eerlijk.

 13. Ook ik volg de discussie al een poos. We lijken er met z’n allen niet uit te komen. Ik ben helemaal voor het creeren van een hbo-v profiel en ik sluit me aan bij wat Carin hierover zegt. Ik vind het flauw als men roept dat een hbo-v’er zich eerst maar eens moet bewijzen, dit zeggen we ook niet van andere hbo opgeleiden in de gezondheidszorg zoals fysiotherapeuten (die met gemak ook twee salarisschalen hoger zitten). Ik snap wel dat dit voor verpleegkundigen anders is omdat mbo en hbo hier directe collega’s van elkaar zijn. Ik vind de hbo-v een meerwaarde voor de zorg hebben, zeker met het oog op de toekomst (waar hebben we deze titel eerder gehoord 😉 ) waarin de zorgvragen van mensen steeds complexer worden. Misschien is een soort van kwaliteitsregister (naast het big-register) een idee waarmee door middel van cursussen de hbo-v’er ‘bewijst’ dat zijn kennis nog op niveau is…

 14. Ik ben van mening dat er te weinig plek is voor HBO verpleegkundigen op een afdeling. Toch erg theoretisch onderlegd, en in de praktijk te weinig.Ben het helemaal eens met Ellen,helaas. En wie wil eigenlijk zo de “verschillen”benadrukken. De HBOer toch?

 15. Ik vind dat er een stereotype bestaat van de HBO-V student. Een HBO-V student is voor veel verpleegkundigen een student met twee linkerhanden die het hoog in zijn bol heeft. Er zullen heus wel studenten rondlopen die zich zo profileren, maar dat vind ik dan een taak van de opleiders om dit aan de tand te voelen. Wat ik wel zie is dat er absoluut een verschil is tussen HBO en MBO. Het ligt misschien niet in handelingen en praktisch inzicht, maar meer in het afdelingoverstijgend denken, en het inzicht in processen. Of bijvoorbeeld het plannen. Als er dan geen verschil zou zijn tussen HBO-v en MBO-v, wat zou dan de HBO-V als meerwaarde bieden? Waarom zou die opleiding dan bestaan?
  In andere beroepsgroepen wordt het verschil tussen HBO niveau en MBO niveau ook zo gewaardeerd, waarom dan niet binnen de verpleegkunde?
  Het is niet zo dat een MBO-V’er minder is dan een HBO-V’er. De MBO-V’er heeft andere kwaliteiten. Het verschil wordt altijd zo negatief neergezet. Benader het eens van de positieve kant!

 16. Als hbo-vpk volg ik deze discussie al een tijd. Ik loop zelf ook tegen het feit aan dat het verschil tussen mbo en hbo niet goed te duiden is. Daarnaast zie ik dat veel van mijn collega hbo-v ‘ers tekortschieten. Dit begint al tijdens de opleiding. Ik heb met regelmaat stagiaires die denken ‘het wel even te doen.’ Door een duidelijk profiel te maken, maak je naar mijn mening inzichtelijk waar de verschillen zitten en kun je (aankomend) vpk daarin ook (bij)sturen. Dit voorkomt dat er mensen rondlopen die niet voldoen aan de criteria van het papiertje dat ze gehaald hebben. Daarnaast geeft het naar mbo-vpk de mogelijkheid om te laten zien waar ze boven hun collega’s uitsteken en her en der al het hbo niveau hebben. Daarbij maak ik wel de opmerking dat ik vind dat een hbo-er niet meer of minder is dan welke andere collega ook. Zorgverlenen doe je samen, ieder met zijn kennis en kunde. En ook een hbo-er zal bij tijd en wijle de dweilemmer en sopdoek in z’n handen hebben om een vies toilet of badkamer even aan kant te maken. Niks mis mee toch?

 17. De HBOVers onderbevraagd???Dan zijn de MBOers overbevraagd. Ik benijd de MBOBers met een heleboel ervaring niet, als ze samen moet werken met sommige HBOVers die het vooral hoog in de bol hebben, maar qua werkzaamheden op de afdeling vooral laten zien, het niveau waarop ze zouden moéten werken, vooral niet aan te kunnen. Op papier mag het voor hen allemaal kloppen, in de praktijk doet het dat niet. En dan de grenzen afbakenen??Hoezo wil je dat, als een afdeling gerund moet worden door ALLEMAAL samen. Waarom dat zotte onderscheid en niet toegeven dat de heel ervaren MBOVer, patiëntenzorg op de eerste plaats heeft. En dat er dan geen plaats is voor paradepaardjes die zo nodig de grenzen af willen bakenen, maar niet in staat zijn om patiëntgericht én keihard te werken. Het wordt m.i. tijd, dat iedereen gewoon aan het werk gaat en van elkaar gaat leren. Of wil de HBOVer het zo afbakenen, dat de MBOVer het zware werk doet en zij het paradepaardje kunnen zijn?En wie doet dan het werk?
  Laten de HBOVers eerst maar eens tonen, dat ze écht meer in hun mars hebben TOTAAL!!!En niet op een paar punten.En dat laatste is dan ook nog maar de vraag.Iemand die meent gestudeerd te hebben is nog geen kei in de praktijk

 18. Misscchien is het duidelijk dat er op de werkvloer vooral gewerkt moet worden. Ik zou niet graag zonder HBO’ers een afdeling willen bemensen maar ik denk dat we teveeel hbo opgeleide verpoleegkuhdigen hebben. Laten we het mbo maar uitbreiden en al dei hbo’s verkleidnen of een paar sluiten.

 19. Zoals eerder hier gezegd. De HBO-er moet zich op eigen kracht profileren en niet achterover gaan zitten wachten op regelgeving hierover.
  In de praktijk blijkt wie er bovengemiddeld functioneren hoe dan ook opgeleid.
  Il ben wel voor waardering voor diegenen die zich dus profileren. Nu schiet je financieel niets op met extra inzet.

 20. EIN-DE-LIJK!! Onderscheid tussen de MBO-V’ers en de HBO-V’ers. En Hans: Kunnen we niet beter het verschil tussen MBO-V en HBO-V afschaffen en mensen gaan waarderen naar het niveau van functioneren (en wat ze dus daadwerkelijk doen) dan naar diploma?
  Dacht het niet! Ik heb niet voor niks langer gestudeerd! Dan kan je appels en peren ook wel over 1 kam scheren..

 21. Fijn, alweer een protocol waarachter we ons kunnen verschuilen.
  Kunnen we niet beter het verschil tussen MBO-V en HBO-V afschaffen en mensen gaan waarderen naar het niveau van functioneren (en wat ze dus daadwerkelijk doen) dan naar diploma.
  Ik zie MBO-ers die op HBO niveau functioneren en ik zie HBO-ers die met moeite het MBO niveau laten zien.
  De verschillen MBO-HBO zijn evident en duidelijk aan te wijzen en in de praktijk te laten zien. Maar het ligt allemaal aan jezelf, als je het verschil niet wil zien of niet wil waarmaken dan wordt het niets, protocol of niet.

 22. Een hbo-er kan meer en denkt anders dat geloof ik direct. Alleen waar moeten we met al die hbo-ers heen die zich willen profileren. Er is geen ruimte om alle hbo-ers een hoger functieprofiel te geven want dan heb je er maar 2 per afdeling nodig. Waar moeten we heen met de rest? Ik kom met heel veel hbo-ers in het werk in aanraking maar er zijn er maar een paar die overstijgend kunnen denken en ook de patienten in de gaten houden. Mensen die door hebben dat niet alles en iedereen in protocollen te vatten is.

 23. Voor MBO’ers is het nu geen stimulants om door de HBO te doen, op te klimmen. Je klimt er namelijk niet door op. Ziekenhuizen hebben jaren geleden besloten de MBO’ers en HBO’ers als één deskundigheid niveau te zien. Dat betaald waarchijnlijk makkelijker. Zo heeft een externe factor weer onze professie ontwikkeling (negatief)bepaald. Er is toen ook geen ontwikkeling geweest, die onderscheiding maakt tussen MBO en HBO verpleegkundigen.
  Ik heb de A gedaan, dat door het ministerie als MBO wordt gezien.Ik zou best de HBO verkorte variant willen doen, maar het levert me niets op.

 24. Terecht! Geef de HBO-v’er de erkenning en de verantwoordelijkheden die het verdient en aan kan. Het is bijna geen ander beroep zo dat je als HBO’er de zelfde taken, verantwoordelijkheden en salariering hebt als een MBO’er. Ook vind ik dat de krachten en kennis van de HBO-v’er meer benut kunnen worden wat ten goede zal komen aan de zorg. Op dit moment wordt het bijna nog allemaal gelijk getrokken met de MBO-v’er wat jammer is aangezien de HBO-v’er toch duidelijk meer kennis heeft over bepaalde gebieden als kwaliteit e.d. Overigens niets anders daan hulde voor de MBO-v’er maar het onderscheid is er dus (h)erken het en maak er gebruik van!
  Het is toch zonde als er zoveel hoogopgeleide verpleegkundigen rondlopen die hetzelfde doen als lageropgeleiden…? Natuurlijk is er wel onderscheid!

 25. Het platform wil ook wat aandacht volgens mij. zucht
  Ik merk weinig tot geen verschil in verpleegkundigen. Dat zal er wel zijn, maar niet erg duidelijk. Maar wie geeft daar om? Je staat aan bed en je doet je ding: zorg leveren. En dat de HBO-Ver net iets meer vanuit theoretisch oogpunt bekijkt en de MBO-Ver het uit een meer praktijk oogpunt bekijkt, so what?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.