Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hbo-vgg versterkt ouderenzorg

De hbo-opgeleide verpleegkundige gerontologie en geriatrie weet haar meerwaarde goed te bewijzen in, met name, de thuiszorg en de verpleeghuiszorg. Instellingen zijn echter nog terughoudend bij het aanstellen van deze professional.
cliënt en verzorgende / verpleegkundige

Sinds de start van de opleiding hbo-vgg in 2009 zijn ruim 300 hbo-verpleegkundigen gerontologie geriatrie afgestudeerd of op dit moment nog in opleiding aan verschillende hogescholen, aldus de inschatting van Robbert Gobbens, senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam en collega’s van het Talmalectoraat Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd, NHL Hogeschool. Zij deden onderzoek naar de rol en de positie van de hbo-vgg.

Nieuwe functie

De hbo-vgg  zijn gestart in een functie die voor hun organisatie nieuw was. Zeker in het begin was het voor de meesten dan ook zoeken naar een goede invulling, zo geven de ruim 100 vgg-ers aan die meededen aan het onderzoek. De hbo-vgg zelf, de zorgprofessionals waar hij/zij mee samenwerkt en het management zien niettemin de meerwaarde van de vgg-er, vooral in het naar een hoger plan tillen van de kwaliteit van zorg en het verlenen van complexe zorg en het coachen van collega’s hierbij.

Onbekendheid

Gobbens constateert tegelijkertijd dat niet alle competenties van de hbo-vgg worden benut en dat de hbo-vgg in het algemeen nog onvoldoende wordt ingezet. Dit heeft onder andere te maken met onbekendheid met wat de hbo-vgg te bieden heeft. Bovendien zijn veel organisaties nog aan het zoeken naar de juiste positie en aansturing van deze professional.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Vanuit FWG (Functiewaardering Gezondheidszorg) is vrij recent een artikel op hun website geplaatst omtrent deze functie.
  FWG doet jaarlijks onderzoek naar ontwikkelingen binnen functies in de zorg.
  Dit artikel geeft helder de meerwaarde aan van het inzetten van deze functie binnen de (ouderen-)zorg.
  Hierbij de link naar dit artikel:
  http://www.fwg.nl/Gebruikers_FWG_3_0/Focus_op_Functies/Verpleegkundige_Geriatrie_Gerontologie.aspx
  Benny Bourgonje FWG deskundige

 3. Hoop dat het IMAGO van de ouderenzorg eindelijk eens een positieve boost krijgt hierdoor. Nu nog kiezen veel te weinig studenten voor de ouderenzorg. De opvatting leeft nog steeds – is mijn ervaring- dat er onvoldoende geleerd kan worden. Onterecht.

 4. Niet alleen de competenties van de HBO- vgg worden niet volledig benut maar ook die van de geriatische verpleegkundige in de ouderenzorg. Het lijkt moeilijk om enerzijds te moeten bezuinigen en anderzijds te moeten investeren in kwaliteit van zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.