Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Healthcheck voor medewerkers UMC Utrecht

Bij de divisie Vrouw & Baby van het Universitair Medisch Centrum Utrecht loopt sinds kort het project Vitaal & Bevlogen. Doel hiervan is de vitaliteit en bevlogenheid van medewerkers te vergroten. Hun werd gevraagd een leefstijlvragenlijst ('Leefstijlscan') in te vullen. Ook konden zij een healthcheck laten doen.
Healthcheck voor medewerkers UMC Utrecht

De Leefstijlscan is een digitale vragenlijst en werkt vanuit verschillende thema’s, zoals bewegen, niet roken, matig alcoholgebruik, goede voeding en bevlogenheid. De uitrol van deze thema’s in de de praktijk gebeurt in fases, gekoppeld aan de seizoenen. Juni is de maand van voeding. Aan de ideeën voor dit thema wordt nog gewerkt, maar je zou kunnen denken aan tegoedbonnen voor gezonde snacks, waterijsjes als traktatie en gezonde recepten.

Wetenschap
Het project Vitaal en Bevlogen maakt onderdeel uit van wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door TNO Leiden. Er wordt onderzocht of interventies echt leiden tot leefstijlwijzigingen. De afdeling Hart & Longen van UMC Utrecht doet mee als controlegroep. Het onderzoek, dat een jaar zal duren, valt onder het zogenoemde BRAVO-programma van TNO, met als doel het bevorderen van de vitaliteit en bevlogenheid van medewerkers. Dat sluit aan bij het ziekenhuisbrede project Idealoog. Het UMC Utrecht richt zich daarbinnen op projecten die gericht zijn op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een volwassen arbeidsrelatie tussen medewerker en leidinggevende. De medewerkers is regisseur van zijn eigen loopbaan.

Healthcheck
Het project startte met het aanbod van een Healtchcheck, waarin lengte-gewicht, BMI, glucosewaarden en bloeddruk werden gemeten. Uitslagen van de Leefstijlscan en de Healthcheck worden digitaal direct naar de medewerker gestuurd. Afwijkende uitslagen tijdens de Healthceck heeft de Arbodienst van het ziekenhuis direct teruggekoppeld aan de medewerkers.

Personeelstekort
Idealoog werd in 2009 door de acht Nederlandse academische centra opgericht, omdat de komende jaren in de gezondheidszorg een tekort aan personeel wordt verwacht. Om te zorgen dat mensen lang en vooral plezierig aan het werk blijven ontwikkelden de academische centra Idealoog. Centraal staat hierin de vraag: wat heb jij nodig om nu je werk goed te doen, en in de toekomst goed inzetbaar te blijven? Als antwoord op die vraag zijn verschillende initiatieven ontwikkeld. Zo voerde het UMC Utrecht het Digitaal Loopbaancentrum  en het persoonlijk budget in. Medewerkers kunnen dit bedrag zelf besteden aan activiteiten die de eigen duurzame inzetbaarheid bevorderen.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.