Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Heeft kunst effect op gezondheid?

Het effect van echte kunst vergelijken met die van ‘placebokunst’. Dat gebeurt op de interactieve onderzoeksexpositie 'BETER, de kunst van gezondheid'.
Placebokunst_Martijn-Engelbregt

 

De expositie is te zien in Medisch Centrum Haaglanden, van 9 november 2012 t/m 8 februari 2013. Bezoekers van de expositie kunnen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek dat een antwoord hoopt te vinden op de vraag: ‘Heeft kunst effect op de gezondheid?’

 

Heilzame werking

Zorg en cultuur leiden in deze tijd van bezuinigingen tot verhitte discussies. Enerzijds is er de roep om aantoonbaar ‘nut’ en effectmeting, anderzijds groeit de behoefte aan subjectieve waarden en kwaliteit van leven. Veel mensen zijn het erover eens dat kunst ons leven verrijkt en daarmee goed is voor ons welzijn. Maar is zo’n heilzame werking van kunst ook meetbaar? Het BETER Consortium onderzoekt de impact van kunst en placebo’s van kunst op de gezondheid. Het consortium is een samenwerkingsverband tussen partners uit de kunst-, zorg- en wetenschappelijke sector, onder leiding van Martijn Engelbregt.

 

Kunstroute

In Medisch Centrum Haaglanden is een kunstroute uitgezet: sommige kunstwerken zijn echt, andere zijn placebo’s. Bezoekers kunnen bij de entree een folder ophalen met daarin een plattegrond en een aantal formulieren. Per werk geeft de bezoeker op deze formulieren zijn bevindingen aan. De kunstwerken voor de expositie komen van zowel internationaal gevestigde namen, als van jong talent en amateurs.

 

Verder onderzoek

Voor patiënten en medewerkers van Haaglanden zijn nog extra onderzoeken toegankelijk. Zo wordt in het BETER Laboratorium voor fysiologisch onderzoek onderzocht hoe lichaam en hersenen reageren op (placebo)kunst. Dit gebeurt via eeg-onderzoek en het meten van verschillende lichamelijke reacties, zoals temperatuurschommelingen, spiersamentrekking, zweetsecretie en stabiliteit van de hartslag. Een apart deelonderzoek is dat van onderzoeksbureau Natuurvoormensen: het doet onderzoek naar de meerwaarde van natuur als je die combineert met kunst.

 

Onderzoeksresultaten

BETER wil aanbevelingen doen voor kwaliteitsverbetering in de praktijk. In het voorjaar van 2013 worden de onderzoeksresultaten samengebracht en internationaal gepresenteerd op een symposium en in een publicatie.

 

Bron: http://beterconsortium.nl

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.