Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Helft IC-verpleegkundigen overweegt te stoppen

Meer dan de helft van de IC-verpleegkundigen denkt er regelmatig over om te stoppen als IC-verpleegkundige en bijna 15 procent van hen maakt plannen om dat nog dit jaar te doen. Dat blijkt uit een enquête.
Helft IC-verpleegkundigen overweegt te stoppen

Het onderzoek, uitgevoerd door MarketConcern van Spaendonck, werd gehouden onder 520 IC-verpleegkundigen.

Geen toekomstmogelijkheden verpleegkundigen
Het onderzoeksbureau heeft onderzocht waarom de uitstroom onder IC-verpleegkundigen zo hoog is, terwijl er een structureel tekort is aan deze gespecialiseerde verpleegkundigen. Ruim vijftig procent van de ondervraagden denkt er regelmatig over na te stoppen. Het belangrijkste motief is het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden. Werkdruk werd niet genoemd als reden om weg te gaan. Opvallend is bijvoorbeeld dat hoe ouder de verpleegkundige is hoe lager de verloopintenties zijn.

Lees meer over ontwikkelingsmogelijkheden in het dossier carrière.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

3 REACTIES

  1. ben al 30jaar werkzaam op een algemene ic ,ik vind dat de ontwikkelingen op de ic jaarlijks veranderen. het houdt je scherp ,en op die manier blijf ik ook veel plezier houden om op een ic te werken.het werken met ll-icverpleegkundigen is ook belangrijk om je eigen kennis bij te houden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben zelf al de nodige jaren werkzaam als ic en ccu verpleegkundige. Als ik wat leuks tegenkom stap ook ik eruit. Het vak is leuk maar alles erom heen maakt het steeds minder leuk. Allerlei bijkomende zaken maken het steeds moeilijker om je vak leuk te vinden. Steeds meer administratieve taken. Nu hebben we bv geen voedingsassistente meer; die taak krijgen wij er dus bij. Het invullen van allerlei onzinnige score formulieren, de bureaucratie als je bv een speciaal bed wil inzetten en ga zo maar door.
    Ook wordt er weinig van hogerhand gedaan om cursussen/bijscholingen ed te volgen; er is domweg geen geld voor.

  4. Type verpleegkundigen die voor IC kiest, willen graag meer kennen en kunnen. Tijdens de opleiding is dit verlangen gestild. Daarna wordt al het nieuwe ook weer ‘gewoon’. Sommigen hebben het geluk in een instelling te werken waar er de mogelijkheid is om door te specialiseren (ventilation practitioner, opleider, wellicht in de toekomst Verpleegkundig Specialist Critical Care?)
    Maar niet alle instellingen hebben die mogelijkheid en er zijn ook gewoon handen aan het bed nodig.
    Verder wordt er het ‘doorontwikkelen’ gestimuleerd door ‘het leven lang leren’idee. We moeten allemaal zo nodig aan ons ontwikkeling werken. Met als gevolg dat iedereen verder wil – maar dat kan dus niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.