Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft minder sterfte door sepsis

In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is de sterfte door sepsis de afgelopen twee jaar gehalveerd. Het ziekenhuis heeft dat dinsdag bekendgemaakt. 
Helft minder sterfte door sepsis

In het Albert Schweitzer ziekenhuis overleed in 2008 nog 48 procent van de 52 sepsispatiënten. In 2009 was dat het geval bij 35 procent van de 108 patiënten. In de eerste helft van dit jaar stierf 24 procent van de 66 patiënten. Volgens het ziekenhuis is de daling te danken aan nieuwe procedures die artsen en personeel hebben ingevoerd. Deze winst is te danken aan de veel striktere procedures om sepsis op te sporen en om de aandoening met zo min mogelijk tijdverlies ‘agressief’ te behandelen met antibiotica.

Vroegtijdige herkenning sepsis door verpleegkundigen
Verpleegkundige en lid van de werkgroep Arjan van Gent vertelt op de website van het ziekenhuis dat vroegtijdige herkenning het voornaamste wapen van het ziekenhuis. ‘Bij iedere patiënt met een verdenking van een infectie, op de Spoedeisende Hulp en op de verpleegafdelingen, wordt voortaan een checklist doorlopen om sepsis op te sporen. Hartfrequentie, lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie en de hoeveelheid afweercellen in het bloed zijn daarbij criteria. Bij iedere patiënt met sepsis moet binnen 30 minuten behandeling op gang komen met antibiotica en vocht, om te voorkomen dat sepsis zich kan ontwikkelen tot ernstige sepsis. Wanneer al ernstige sepsis wordt vastgesteld bij binnenkomst in het ziekenhuis, wordt standaard onmiddellijk een Intensive Care-arts geconsulteerd en volgt veelal ook opname op de Intensive Care. Samenwerking en afstemming tussen ziekenhuisafdelingen en -disciplines is cruciaal bij de bestrijding van sepsis.’

In Nederland sterven ongeveer 3500 mensen per jaar aan sepsis. De overheid heeft de ziekte enkele jaren aangewezen als één van de speerpunten in het beleid om de vermijdbare sterfte in ziekenhuizen terug te dringen.

Albert Schweitzer Ziekenhuis
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.