Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft van de verpleegkundigen maakt rekenfouten

Ruim veertig procent van de verpleegkundigen scoort een onvoldoende voor rekenvaardigheid. Bijna dertig procent geeft aan wel eens een rekenfout te hebben gemaakt bij het toedienen van medicijnen.
Helft van de verpleegkundigen maakt rekenfouten

Dat blijkt uit onderzoek naar de rekenvaardigheid van verpleegkundigen, in opdracht van Nursing en The Competence Group, specialist op het gebied van E-learning in de zorgsector. Het onderzoek is uitgevoerd door Duo Market Research en is representatief voor de doelgroep.

Online rekentoets
De respondenten werd tijdens een kort interview een aantal vragen gesteld, o.a. over hun zelfbeeld ten aanzien van hun rekenvaardigheid. Vervolgens werd hen verzocht online een door The Competence Group samengestelde toets in te vullen. Die toets bevatte tien rekenopgaven die inzicht geven in rekenvaardigheid. Deze rekentoets werd door 125 van de 250 respondenten gemaakt, een representatief aantal. Slechts negen procent beantwoordde alle vragen goed. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de respondenten de opdrachten thuis, dus zonder tijdsdruk, hebben kunnen maken.

E-learning
Marcellino Bogers, werkzaam bij Nursing-uitgever Elsevier Gezondheidszorg, nam het initiatief tot dit onderzoek.’Meer dan de helft van de verpleegkundigen moet (bij)scholing in eigen tijd volgen. Dat is vreemd, omdat fouten bij het toedienen van medicatie tot ernstige consequenties kunnen leiden. Wellicht kan e-learning uitkomst bieden: 84 procent van de respondenten staat daar positief tegenover.’

Nursing Event
Nursing biedt in samenwerking met The Competence Group alle verpleegkundigen de mogelijkheid hun rekenvaardigheid te toetsen. Ze kunnen dat doen via de website van het Nursing Event.

Oplossingen en verdunningen
Verpleegkundigen moeten dagelijks medicatie toedienen en dienen daarbij over een goede rekenvaardigheid te beschikken. Denk aan het oplossen en verdunnen van medicatie, het instellen van de druppelsnelheid van een infuus of het controleren van doseringen in opdracht van de arts. Een landelijke norm met betrekking tot de rekenvaardigheid van verpleegkundigen is er niet.

In het decembernummer van Nursing staat een uitgebreid artikel over verpleegkundig rekenen. Op de website vind je het dossier verpleegkundig rekenen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.