Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft verpleegkundigen kent criteria herregistratie BIG niet

Meer dan de helft van de verpleegkundigen (54 procent) is niet op de hoogte van de criteria voor herregistratie van de Wet BIG.

Meer dan een kwart van de verpleegkundigen (26 procent) weet bovendien niet dat de Herregistratie BIG verplicht is, willen ze de beroepstitel behouden. Dat blijkt uit de Tweede evaluatie van de Wet BIG door ZonMW.

Bureaucratie

Van de verpleegkundigen die wél op de hoogte zijn van de criteria voor herregistratie, denkt 86 procent eraan te kunnen voldoen. Over het nut van herregistratie zijn de verpleegkundigen positief. Van hen is 77 procent van mening dat herregistratie nodig is om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te waarborgen. Herregistratie brengt volgens 47 procent van de verpleegkundigen extra bureaucratie in de zorg met zich mee.

Dossier Herregistratie BIG

In het dossier Herregistratie BIG verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over de herregistratie. Ga naar het dossier.

Aanvragen verwerken

Verpleegkundigen die hun diploma haalden voor januari 2009, moeten voor 31 december een aanvraag voor herregistratie hebben ingediend. Volgens Chantal Dijkstra van het BIG-register is het op dit moment nog niet mogelijk aan te geven hoeveel van die aanvragen aangenomen of afgewezen zullen worden. ‘Dit komt doordat veel verpleegkundigen nog geen aanvraag ingediend hebben, de inhoudelijke beoordeling van aanvragen nog plaatsvindt en verpleegkundigen ook bezwaar en beroep kunnen aantekenen tegen een eventuele afwijzing van de aanvraag.’

Wet BIG

De Wet BIG, ruim vijftien jaar oud, is gericht op het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en het beschermen van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen in de gezondheidszorg. Deze tweede evaluatie van de wet houdt zich bezig met de vraag hoe effectief is de Wet BIG nog is in de bescherming van de patiënt. In 2013 stonden 274.795 verpleegkundigen geregistreerd in het BIG-register.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.