Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft verpleegkundigen stuit op agressie

In de verpleging loop je het meeste risico om met agressie van derden in aanraking te komen, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Het percentage medewerkers in de gezondheidszorg dat stuit op agressie neemt toe, ondanks inspanningen om de zorg veiliger te maken.
ziekenhuis algemeen.jpg
Foto: ANP

De helft van de verpleegkundigen (52%) kreeg in 2014 te maken met enige vorm van agressie. In de meeste gevallen ging het intimidatie en fysiek geweld. In de hele sector gezondheidszorg steeg de agressie van buitenaf. Tussen 2010 en 2014 nam het percentage werknemers dat agressie tegenkomt toe van 42 naar 45%. In andere sectoren ligt het percentage aanzienlijk lager: in de chemie en de landbouw is het slechts 3%.

Pesten
De TNO-onderzoekers keken ook naar interne agressie, van collega’s en leidinggevenden. Daar waren de verschillen tussen de sectoren klein. Seksuele intimidatie zie je iets vaker in de horeca en delfstoffen. Pesten gebeurt het meest in de metaal- en meubelindustrie. Onder verpleging komt interne agressie niet vaker voor dan gemiddeld: in 2014 had 17% last van een agressieve collega of leidinggevende.

Ondanks dat de aanpak van agressie bij ziekenhuizen hoog op de agenda staat, schiet deze nog tekort bij driekwart van de ziekenhuizen, constateerde de Inspectie SZW onlangs. Het schort vooral aan voorlichting, training en analyse van incidenten en maatregelen. De opvang en nazorg was wel in orde. Lees meer>>

Gevolgen
De gevolgen van agressie en geweld zijn groot. Slachtoffers van agressie en geweld rapporteren in het TNO-onderzoek minder vaak een goede gezondheid, ervaren vaker burn-outklachten en zijn minder tevreden met het werk en de arbeidsomstandigheden. Bovendien zijn ze vaker geneigd van baan te veranderen en verzuimen vaker en langduriger. Tot slot schatten ze hun functioneren en inzetbaarheid lager in.

Veilige zorg
Dat de agressie in de gezondheidszorg niet afneemt – en zelfs wat gestegen is – staat haaks op de toegenomen aandacht voor veilige zorg. De minister van volksgezondheid investeerde tussen 2012 en 2015 10 miljoen euro in plannen om zorginstellingen veiliger te maken. Via de campagne ‘Veilig werken in de zorg’ kregen 750 instellingen geld om hun plannen te realiseren. Voor 2016 is opnieuw een budget beschikbaar gesteld van 3 miljoen euro.

Agressie op het werk 2014. TNO-rapport over agressie op de werkvloer in Nederland, februari 2016

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.