Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft verzorgenden denkt pensioen niet te halen

Ruim de helft (51 procent) van de verzorgenden denkt niet in staat te zijn haar werk tot haar pensioen vol te houden. 31 procent weet het nog niet of het haar gaat lukken.
verzorgenden

 

Dat blijkt uit een peiling van het NIVEL. De kans dat zij vroegtijdig uit het beroep treden is groter. De peiling werd gehouden onder 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaal agogisch begeleiders en helpenden. Van de hele groep denkt 27 procent door te kunnen werken tot hun pensioen. Ruim vier op de tien is niet tevreden met het werk of vindt de werkdruk te hoog om zo lang door te kunnen werken. Van de hele groep zien de verzorgenden het het somberst in: 82 procent denkt dat ze het pensioen op deze manier niet gaat halen, of twijfelt.

 

Verschil eerder dit jaar 

Dit staat in schril contrast met de uitkomsten van het panel begin dit jaar: toen bleek nog dat veel verzorgenden best door wilden werken tot hun 65e, mits ze extra ondersteund zouden worden door de werkgever, bijvoorbeeld door minder onregelmatige diensten te hoeven draaien. 

 

55-plussers verdwijnen
Doordat oudere verzorgenden de zorg verlaten en er minder jongeren bij komen, zal het arbeidsaanbod de komende jaren afnemen. Terwijl door de steeds hogere leeftijd, de vergrijzing en de toename van het aantal chronisch zieken de vraag naar zorg alleen maar zal stijgen. Er moeten dus meer nieuwe verzorgenden bijkomen in de zorg, maar het is ook belangrijk dat de ouderen blijven werken.

 

Ook jongeren twijfelen 

Uit de peiling blijkt dat ook veel jongere zorgverleners verwachten dat ze het huidige werk niet kunnen volhouden. Volgens onderzoekster Anke de Veer is dat opmerkelijk. ‘Hier speelt mogelijk een selectie-effect: de oudere deelnemers aan het onderzoek zijn – in vergelijking met hun leeftijdsgenoten – al de volhouders. Werkgevers moeten dus al bij de jongere werknemers beleid maken om hen voor het werk te behouden.’

Duidelijke leidinggevende
Werktevredenheid en ervaren werkdruk bieden werkgevers aangrijpingspunten om zorgpersoneel tot hogere leeftijd door te laten werken. Waar kunnen zij dan zoal aan denken? NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Bij de werktevredenheid gaat het vooral om een prettig contact met de leidinggevende en duidelijkheid over wat er van de werknemer wordt verwacht. Ook als de zorgverlener de indruk heeft dat het werk genoeg kans biedt tot promotie en persoonlijke groei, vergroot dit de kans dat de zorgverlener langer denkt te kunnen doorwerken. Zorgverleners die tevreden zijn over de kwaliteit van de zorg verwachten ook vaker het werk vol te kunnen houden dan zorgverleners die daarover minder tevreden zijn. Wat betreft werkdruk gaat het om het gevoel voortdurend tijd te kort te hebben voor cliënten. Dit vergroot de kans op voortijdige uitval.’

De verzorgenden en helpenden die zijn ondervraagd voor deze peiling werken vooral in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg.

 

Bron: Nivel

 

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.