Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft verzorgenden geen tijd voor medicatiecontroles

Bijna de helft van de verzorgenden zegt een of meer fouten gemaakt te hebben op het werk, door de hoge werkdruk. De extra medicatiecontroles verhogen de werkdruk, en eigenlijk hebben verzorgenden hier geen tijd voor.
medicatiecheck.jpg
Bij acht procent van de verzorgenden die fouten maken

Dit blijkt uit een onderzoek door Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) onder 1687 verzorgenden. Tachtig procent van de verzorgenden geeft aan een hoge werkdruk te ervaren, volgens 32 procent heeft dit regelmatig invloed op de kwaliteit van het werk. Meer dan de helft stelt dat de hoge werkdruk invloed heeft op de cliëntveiligheid. De hoge werkdruk heeft bij de respondenten persoonlijk bij 46 procent geleid tot het maken van een of meer fouten. Bij acht procent van hen heeft dit geleid tot schade aan de cliënt. Deze schade was bij het gros niet heel ernstig en de cliënt herstelde zich snel. 

Extra medicatierondes 

Wat volgens de deelnemers aan het onderzoek bijdraagt aan de hoge werkdruk zijn de extra medicatierondes, de toename van cliënten met meerdere ziektes, meer administratie en te weinig collega’s. Bijna de helft geeft aan geen tijd te hebben voor de extra medicatiecontroles. Bij een op de tien verzorgenden van deze groep, heeft dit vervelende gevolgen gehad. 

Angst voor fouten maken

De werkdruk zorgt ook voor angst voor fouten maken. Zestig procent van de verzorgenden is hier bang voor, bijna twintig procent is hier zelfs regelmatig bang voor. Vijftien procent van de verzorgenden overweegt wel eens om uit de zorg te stappen, vanwege het risico op het maken van een fout. Vijfentachtig procent van de respondenten heeft de werkdruk aangekaart bij de leidinggevende, dit had bij 16 procent effect.

Hele nacht in de tillift

Het afgelopen jaar kwamen een aantal incidenten in de media waarbij verzorgenden fouten maakten, en hierbij de werkdruk als een van de oorzaken noemden. Zoals de verzorgende ig die door een rekenfout de cliënt een overdosis insuline gaf. De verzorgende gaf aan dat dit door de werkdruk kwam, en moest voor de rechter verschijnen. Ook was onlangs het ’tilliftincident’: een verzorgende vergat ’s nachts door de drukte een cliënt die nog in een tillift hing. De dagdienst ontdekte de vrouw. 

Klik hier om het rapport te bekijken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.