Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties25

Helft zorgverleners overweegt andere baan

De helft van de zorgverleners denkt na over een baan buiten de zorg. Dat is de uitkomst van de Nationale Enquête 'Werken in de Zorg'.
Helft zorgverleners overweegt andere baan

De enquête is geïnitieerd door zorgverzekeraar Menzis, die de uitkomsten vandaag naar buiten bracht. Bijna tweederde van het zorgpersoneel verwacht dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Dat komt door te weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie. Aan de enquête hebben 4144 werkenden in onder meer ziekenhuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg, huisartsenzorg en fysiotherapie meegedaan.

Verpleegkundigen overwegen andere baan
Uit eerder onderzoek van Nursing in samenwerking met actualiteitenprogramma EenVandaag in december 2009 bleek dat bijna 60% van 1400 ondervraagde verpleegkundigen in ziekenhuizen wel eens overweegt het vak te verlaten. De meeste verpleegkundigen vinden dat ze een prachtvak hebben, maar het lage salaris tegenover de hoge werkdruk maken het beroep onaantrekkelijk.

Verpleegkundigen niet gewaardeerd door politiek
Uit dat onderzoek bleek tevens dat 83% van de ondervraagden in het Nursing-onderzoek zich niet gewaardeerd voelt door de politiek. Daar staat tegenover dat ze wel veel waardering krijgen van patiënten. Het contact met patiënten is voor driekwart van de verpleegkundigen zelfs het leukste van hun baan.

Menzis / Nursing
Door: redactie Nursing

25 REACTIES

 1. ik ben serieus op zoek naar andere baan.liefst wel als vpk,maar dan met regelmaat.maar weet eigenlijk niet goed waar moet zoeken.weet dat op een poli ofzo regelmatig is,maar wat kunnen wij nog meer als vpk,bedoel wat voor een bedrijf.hoeft van mij niet per se aan een bed te staan.doe mijn vak echt vanuit mijn hart,geboren vpk zeg ik altijd.maar heb genoeg van de onderwaardering……….en wil regelmaat.dag/avond dienst prima,maar geen nacht weekend en feestdagen meer.help…….

 2. Lees alle reacties
 3. Ook ik denk na over een andere baan. Er wordt steeds meer verwacht in dezelfde hoeveelheid tijd. Veel projecten die tijd afnemen van de patiënt, als alles op papier maar klopt dan is het goed. De patiënt is niet belangrijk meer lijkt wel.
  Geen tijd voor het fatsoenlijk opleiden van leerlingen en het feit dat een hbo verpleegkundige net zoveel verdiend als de mbo. Van een hbo’er wordt geen gebruik gemaakt, ik heb die opleiding gedaan vanwege mijn havo diploma, maar als ik wist dat het qua werk hetzelfde was als de mbo dan was ik de opleiding NOOIT gaan doen.
  Mensen als kasplantjes laten leven…. beter een kastplantje meer dan een eerbaar overleden persoon. Het gaat steeds meer tegen mijn ethische normen en waarden in.

 4. vroeger ging je studeren voor vpk omdat het in je bloed zat, dat is tegenwoordig toch wel veranderd. Wordt meer gezie als een studie en dan kan je soms idd zoeken naar kwaliteit echter is het wel ook de schuld van de instellingen vaak. Zoals slecht ingewerkt worden. Maar er zijn ook vpk’s die het werk niet zien en niet kunnen werken volgens de visie van de afdeling.

 5. Is natuurlijk niet zo vreemd.
  Het vak wordt aan alle kanten verziekt door ambtelijke dwalingen en beslissingen door “beleidsbepalers” die geen enkele affiniteit hebben met de praktijk. Luister eens naar de werkvloer!
  Verder worden wij nog steeds afgeschilderd als nazaten van Florence Nightingale en als zodanig betaald. je hebt dan weliswaar een HBO-opleiding gedaan, maar deze opleiding wordt nergens zo beroerd beloond als in de verpleging.
  Produktie draaien is het motto. Al het andere wordt uit het oog verloren.

 6. de zorg onder druk, de handen aan het bed onder druk, de pas afgestudeerden onder druk. De managers laten dure administrateurs maar rekenen,hoe ze het beste uit kunnen komen en hoe het nog goedkoper kan, met alle gevolgen van dien. Nog meer mensen “hollen de zorg uit” Nog meer bezuinigen in 2011.

 7. Ik benijd Ida en ook Martilde (18/5), want hoeveel verpleeg- en zorgkundigen kunnen dat zeggen! Ik ben het roerend eens met Jeanet en Johan. Zelf vraag ik me steeds vaker af of ik nou in de ICT of in de zorg werkzaam ben gezien alle registraties die we moeten doen via de computer. Ik bedacht me dat als je al die romslomp weghaalt ik nog steeds (en misschien wel beter) verpleegkundige zorg kan verlenen. Dus waar zijn zij (maar ook wij) mee bezig??
  Dat de zorg leegloopt vind ik op zich niet slecht (wel voor de zorg zelf), want misschien komt er dan eens de waardering voor ons beroep, die er in al die jaren met veel roepen, schrijven, zeuren en een enkele demonstratie niet gekomen is. Kwestie van vraag en aanbod! Daarom kunnen die artsen en bestuurders(die het woord solidariteit nog minder kennen dan de artsen) nog steeds een goed salaris krijgen. Maaaaar…….Nu zijn wij aan de beurt!! Wegwezen of de barricades op!! Geen schijntje voor veel verantwoordelijkheid, kennis en afbeulen, maar meer (financiële) waardering, betere werkplek en bestuurlijke invloed in verpleegkundige aangelegenheden!

 8. Wat is het toch ongelofelijk dat een beroep dat zoveel moois in zich heeft, dreigt uit te sterven omdat de politiek er niets voor over heeft.
  Meer administratie, meer papierwerk, veel minder daadwerkelijk contact met de mens, de zorgvrager. Daar waar je het toch uiteindelijk voor doet. Moet daar dan een riant salaris tegenover staan? Of moet de zorg dan stug op een nul-lijn blijven zitten. Straks, als de bedenkers ervan (die mogelijk wel een riant salaris hebben) die zorg nodig hebben, dan moet ineens alles kunnen. Denk maar aan de opname van premier Balkenende die vanwege een ontsteking en de daaraan gekoppelde zorg in het ziekenhuis, toch maar wel vol lof was over die zorgverlening. Zorg moet niet teveel kosten maar…als ik het straks nodig heb moet het er wel zijn. En wel heel graag met ervaren en deskundig personeel, als het even kan. Waar halen we die dan vandaan? Daar maak ik mij grote zorg over maar zoals Loesje zegt…geen zorgen maken maar doen. En zo is het. Maar wel in alle redelijkheid en met respect graag, als het even kan. Liefdadigheid bestaat al lang niet meer, toch?

 9. Ik ben gestopt als gespecialiseerd verpleegkundige en de overstap gemaakt naar het onderwijs. Meer regelmaat (geen kans op kanker met die nachtdiensten en lichamelijk betere conditie, oppas beter te regelen), meer autonomie, betere arbeidsvoorwaarden (hoger salaris, betere reiskosten, meer carrieremogelijkheden en meer aanzien. En toch belangrijke bijdrage aan maatschappij leveren. Dus ik zou zeggen net als ik en Lisette doen!!!

 10. Ik denk dat Nursing over 20 jaar niet meer bestaat.
  Er is dan geen doelgroep meer om redactioneel voor bijeen te komen.
  Jammer, hebben we aan ons zelf te danken.
  En vergeet niet, je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag, dus: zijn je hersenen jong en nog vrij van vooroordelen, ontwikkel door en blijf ver van het beroep verpleegkundige.
  Mijn kinderen krijgen ieder 1000 euro als ze 18 jaar zijn indien ze geen beroep in de gezondheidszorg hebben gekozen.

 11. Niet alleen de werkdruk wordt steeds hoger.. Er worden ons steeds meer regeltjes opgelegd waar we aan moeten voldoen: jaarlijks 32 voorbehouden handelingen toetsen, accreditatiepunten behalen, koelkasttemperaturen dagelijks noteren, vanalles schoonmaken en noteren.. Er wordt van mij verwacht dat ik van ieder specialisme in het ziekenhuis volledig op de hoogte ben, het ziekenhuis stuurt je de magazines voor nascholing thuis (voor in je vrije tijd: sorry maar ik heb ook nog een leven naast mijn baan)..
  Amerikaanse toestanden..
  Verder ben je als verpleegkundige voor alles verantwoordelijk wat de schoonmaker en de arts niet tot hun taken rekenen.. Ach, dat doet die verpleegkundige wel (die voelt zich toch overal verantwoordelijk voor)..
  Maar vind wel dat we met klagen nergens komen en dat we eens met de vuist op de tafel moeten slaan..
  De kracht van onze werkgever is dat die wel weet dat we de patient niet de dupe willen maken van onze onvrede en maar blijven rennen, vliegen en zorgen, in plaats van actie te ondernemen..
  Maar waarom zien we niet dat de patient op de lange duur toch de dupe is…
  En wij ook!!!!

 12. de werkdruk wordt steeds groter , ook bij ons op de verloskunde , meer productie maakt het maatschap blij, maar of de patient erbij gebaat vraag ik me af , de verpleegkundige rent van de ene naar de andere zwangere/barende /kraamvrouw. En is niet meer in staat echte aandacht te besteden aan de zorgvrager.dit frustreert enorm. het vak blijft leuk en van hard werken gaat niemand dood , maar er zijn grenzen !!

 13. ben ook intern overgestapt, naar een regelmatige baan. Vond de werkdruk op de reguliere afdeling echt niet meer te doen soms, en was er aan gewend geen pauzes te hebben, helemaal kapot thuis te komen. Regelmatig aangegeven bij leidinggevende maar die zat ook met handen en voeten gebonden aan “een budget”.Salaris maakt het idd ook niet echt goed. Geniet nu van de regelmaat, ondanks het iets lager salaris.

 14. Inderdaad,ook ik ben van baan veranderd, maar dan binnen de zorg!!! Overstap gemaakt van reguliere thuiszorg naar Buurtzorg Nederland en samen met collega een team opgestart. Werkelijk een verademing!!!! Dat het ook anders kan en je weer ervaart wat er zo leuk is aan de zorg kan dus ècht bij Buurtzorg. Ik ga iedere dag weer met een grote glimlacht naar mijn werk. Ik krijg weer de ruimte en verantwoording om mijn vak uit te oefenen zoals het bedoeld is. Dus…ook even een positief bericht…

 15. Als ik de mogelijkheid had ging ik direct van baan veranderen. Maar ik zou niet weten wat ik dan zal moeten doen. De zorg is toch waar mijn hart in ligt. Maar momenteel is er bitter weinig aan, steeds meer administratie, ZZP scores werken niet, zijn nooit up to date te houden. Wat een ‘onzin’ werk voor niets,alvast bedacht achter een bureau.In de praktijk, dáár moet het gebeuren!!!!

 16. Ja, helemaal mee eens,de bezuinigingen zijn altijd op de werkvloer en nooit bij het mangement team.
  De patienten krijgen de minimale zorg en in de verpleeghuizen worden de mensen gewassen met een vochtig washandje met een cleanser om tijd en geld te besparen.Personeel wat weggaat wordt niet meer aangevuld dus nog harder werker met ongekwalificeerd personeel.En wat te denken van alle lichamelijke klachten zoals rug nek en schouderklachten door het sjouwen slepen enz enz.En nu willen de werkgevers nog gaan sleutelen aan de eindejaarsuitkering en de ort er blijft dus een minimum loon over als de werkgevers hun zin krijgen.

 17. Verbaasd mij niks!
  Afgelopen juli(2009) ben ik afgestudeerd aan de HBO-V. en in september(2009) meteen gestart met een tweede graads lerarenopleiding. ben het nu al zat om in de zorg te werken! en ben ook zeker niet van plan in de zorg te gaan werken in de toekomst.

 18. Sterker nog: 11 van de 12 medestudenten HBO verpleegkunde zullen doorstuderen na de opleiding volgend jaar afgerond te hebben om in een ander werkveld te kunnen geraken…
  salaris ten op zichte van verantwoordelijkheden en waardering: het komt totaal niet overeen…

 19. Loesje schrijft niet voor niets straks een doe het zelf afdeling.
  Marktwerking werkt niet op de werkvloer. Burocratie ook niet. Deze is veel meer geworden en zie ik nog meer groeien. Egoisme en elleboogwerk viert hoogtij over de cliénten heen. Wat doet een manager eigenlijk? Steeds na een maand weer een ander plan! Op de werkvloer zie je ze niet. ze weten dus heel niet of via strooplikkers hoe het werkelijk is.

 20. Ik ben over 7 weken gediplomeerd, maar de bureaucratie maakt dat ik sterk erover nadenk om mij weer verder om te laten scholen. Niet alleen de zorgzwaarte, het magere salaris bij de verantwoordelijkheden die je hebt, de administratie (ben toch geen secretaresse), maar ook de sfeer onderling telt enorm mee. Omdat de werkdruk zo hoog is en er steeds meer personeel van de werkvloer verdwijnt, worden de irritaties onderling steeds groter. Ook nu er een nieuwe afdeling wordt geopend en het personeel alleen intern geworven is, komen de rest van de afdelingen op hun achterste te liggen. Jaja, uiteraard weer bedacht door een MANAGER. Nog minder tijd voor de patient…………..

 21. Het bestaat nog steeds: plezier in je werk, gewaardeerd worden, goed opgeleid personeel en een simpel werkend registratiesysteem: Buurtzorg Nederland heeft het allemaal en het verbaast me nog elke dag, dat het dus wel kan binnen zorgend Nederland!
  We doen waar we goed in zijn: zorgen voor mensen die dat nodig hebben, met de nodige ondersteuning,zonder managers, zelfsturend, Wat een heerlijkheid!

 22. Ben zelf werkzaam op een IC, in de loop der jaren er steeds meer taken bij gekregen. En van al die administratie; gek wordt je er van. Als ik bv een AD-matras wil inzetten moet ik een decubitus score invullen. De firma informeren waar het matras van is, vervolgens nog een formulier invullen. En zo zijn er legio voorbeelden. En het salaris; dat blijft in schril contrast staan met je verantwoordelijkheden en werkzaamheden. Als ik de mogelijkheid krijg stap ik er uit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.