Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Help ouderen de kou door

Het vriest dat het kraakt, daarom moeten verzorgenden extra alert zijn op onderkoelingsverschijnselen bij ouderen, én weten hoe ze deze kunnen voorkomen.

Tips om onderkoeling bij ouderen tegen te gaan:

  • Een juiste temperatuur voor de huiskamer en slaapkamer. Als ouderen veel stilzitten en niet zo warm gekleed zijn, moet de temperatuur in de huiskamer 22 tot 24 graden zijn en in de slaapkamer 20 graden. Een kleine warme kamer is beter dan een grote tochtige kamer, vooral in oude huizen is er een risico wegens weinig isolatie.
  • Zorgen voor goede kleding en ondergoed, ook in bed. Een elektrische deken kan hierbij uitkomst bieden.  
  • Regelmatig bewegen.  
  • Goede voeding en regelmatige maaltijden (elke paar uur iets eten)
  • Niet te dicht bij de verwarming zitten, dan zijn er teveel temperatuursschommelingen

 

Sterfte

De gevolgen van onderkoeling door kou kunnen ernstig zijn. Het kan aandoeningen en ziektes die men al heeft, vooral hart en ademhalingsproblemen, verergeren en zelfs tot sterfte leiden. Volgens cijfers van het CBS stierven er in de eerste vier weken van 2009 duizend ouderen meer dan in voorgaande jaren (boven de 80 jaar) door een combinatie van kou en griep. Ook zonder griep is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden.   

 

Bron: Nationaal Ouderenfonds

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.