Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herregistratie BIG: 150.913 aanvragen verpleegkundigen

Uiteindelijk hebben 150.913 verpleegkundigen een aanvraag ingediend voor de herregistratie in het BIG-register. Dat meldt het BIG-register op verzoek van Nursing.nl.

Het grootste deel hiervan zijn verpleegkundigen met een diploma van voor 1 januari 2009 die in het voorjaar van 2013 een brief kregen. Overigens is dit nog niet de definitieve ‘eindstand’ van deze eerste herregistratie, benadrukt Chantal Dijkstra van het BIG-register. ‘Op dit moment nog niet aan te geven hoeveel aanvragen toegekend of afgewezen zullen worden, of hoeveel verpleegkundigen uiteindelijk worden doorgehaald in het BIG-register. De inhoudelijke beoordeling van aanvragen is nog bezig en verpleegkundigen kunnen nog bezwaar en beroep aantekenen tegen een eventuele afwijzing van de aanvraag. En hoe snel dat gaat verschilt per situatie. Medio april verwachten we pas de definitieve aantallen te hebben.’

Afzien van herregistratie

Op 1 januari 2013 telde het BIG-register 274.795 verpleegkundigen. Wel verwacht het BIG-register dat ongeveer 30-35 procent van de verpleegkundigen zal afzien van herregistratie. De belangrijkste redenen daarvoor zijn pensionering, vertrek naar het buitenland, of een baan buiten de individuele gezondheidszorg.

Reguliere herregistratie

Naast deze grote groep herregistraties loopt bovendien ook het reguliere proces van herregistratie. Dijkstra: ‘Verpleegkundigen met een diploma van na 1 januari 2009 krijgen immers óók een half jaar voordat hun diploma 5 jaar oud wordt een aanschrijving voor hun herregistratie en kunnen aanvragen indienen. Het reguliere proces loopt per individueel geval. Dit betekent dat er constant aanvragen voor herregistratie kunnen binnenkomen. Alleen in veel kleinere aantallen.’

Knelpunten

Voor 1 januari moest ‘ie binnen zijn: je aanvraag voor herregistratie in het BIG-register. Uit de reacties die we op de redactie ontvingen, bleek wel dat die procedure niet geheel vlekkeloos is verlopen. Een top 5 van meest gehoorde klachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.