Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vergoeding herregistratie BIG mogelijk in nieuwe cao’

Verpleegkundigen die onder de cao VVT vallen, kunnen beter wachten tot de nieuwe cao rond is, voor ze 85 euro betalen voor de herregistratie in het BIG-register.
'Vergoeding herregistratie BIG mogelijk in nieuwe cao'

Dat zegt Carel van den Bergh, jurist bij vakbond NU’91. Op dit moment krijgen verpleegkundigen die onder de cao VVT vallen, de kosten voor herregistratie (85 euro) niet vergoed van hun werkgever.

Cao ziekenhuizen en UMC’s

In de cao’s voor de ziekenhuizen en de UMC’s staat duidelijk vermeld dat de werkgever de kosten voor herregistratie vergoedt. ‘Val je daar onder, dan kun je de kosten dus gewoon declareren bij je werkgever,’ aldus Carel van den Bergh. ‘In de cao VVT is dat alleen geregeld voor sociaal-geneeskundigen en specialisten ouderengeneeskunde. Over verpleegkundigen wordt niet gesproken. Wel kan de werkgever voor deze kosten het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden aanspreken. Dat zal de ene werkgever misschien doen, maar de andere niet.’

Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden

Werkgevers in de VVT kunnen gebruik maken van het zogenaamde meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat de werkgever een bedrag krijgt waar hij belastingvrij iets mee kan doen. Hoe hij dit invult, overlegt hij met de ondernemingsraad. Daarbij kan gedacht worden aan kosten die voortvloeien uit de herregistratie in het BIG-register, maar ook vakbondscontributie, contributie voor beroepsorganisaties en fiets- of reiskosten.

Omdat in de cao VVT niets zwart op wit staat vermeld over een vergoeding van de 85 euro die verpleegkundigen moeten betalen voor herregistratie, zullen veel werkgevers daar waarschijnlijk niet aan voldoen,’ denkt van den Bergh. Wel maken de vakbonden zich momenteel sterk om die vergoeding in de nieuwe cao VVT wél, al dan niet gedeeltelijk, te regelen. Van den Bergh: ‘Wil je dus zeker weten dat je het bedrag van 85 euro terugkrijgt, kun je beter met je aanvraag tot herregistratie wachten tot de nieuwe cao rond is. Ik kan alleen niet garanderen dat dat lukt voor 31 december. Houd dat in de gaten. De onderhandelingen voor de nieuwe cao starten in september.’

BIG-register

Chantal Dijkstra van het BIG-register hoopt juist dat verpleegkundigen zich zo snel mogelijk herregistreren. ‘Op deze manier kunnen wij de binnenkomst van de aanvragen spreiden om te voorkomen dat er aan het eind van het jaar een piek ontstaat.’

Schrijf je in voor de Nursing Experience

De uitverkochte Nursing Experience op 6 en 7 december 2012 was een groot succes! In 2013 zal dit congres plaatsvinden op 3 en 4 december. Meld je alvast aan!


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.