Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hersendoorbloeding zonder contrastmiddel toch zichtbaar

Met een nieuwe MRI-methode is het mogelijk de hersendoorbloeding en verstoringen ervan zichtbaar te maken. Met deze speciale scan is de doorbloeding van de hersenen af te beelden zonder contrastmiddel.
Hersendoorbloeding zonder contrastmiddel toch zichtbaar

Dat blijkt uit onderzoek van Reinoud Bokkers waarop hij 8 juli promoveert in het UMC Utrecht. Bokkers laat zien dat de techniek, officieel ‘arteriële spin labeling’ (ASL) genoemd, bruikbaar is bij patiënten met een acuut herseninfarct en symptomatische vernauwingen van de halsslagader.

Bloedtoevoer zichtbaar
In het UMC Utrecht worden nu jaarlijks zo’n honderd van deze speciale MRI-scans uitgevoerd. Door watermoleculen magnetisch te markeren met radiogolven wordt de bloedtoevoer zichtbaar. Op die manier zijn slecht of extra doorbloede hersengebieden op te sporen.

Tumor
Artsen gebruiken de techniek in het UMC Utrecht voornamelijk bij twee soorten patiënten. Bij patiënten die geopereerd zijn aan een hersentumor blijft soms aan de randen restweefsel achter. De ASL-MRI-scan kan onderscheid maken tussen onschuldig littekenweefsel of achtergebleven stukjes tumor (die versterkt doorbloed zijn). Daarnaast krijgt een klein deel van patiënten met een herseninfarct een bypass naar de hersenen. Met de ASL-MRI-techniek is het mogelijk te laten zien welk gebied van de hersenen heel weinig bloed krijgt. Dat is nuttig om te bepalen waar de bypass het beste kan komen.

Voordelen
De methode heeft diverse voordelen. Een meting duurt slechts vier minuten en kan in een keer met een gewone MRI-scan uitgevoerd worden. Bovendien zijn geen MRI-contrastmiddelen nodig. Deze middelen zijn in principe niet schadelijk, maar zijn niet bruikbaar bij patiënten met een slechte nierfunctie. En het contrastmiddel moet per infuus in een bloedvat toegediend worden. Bij de ASL-MRI methode is geen infuus nodig. Bloedvaten en doorbloeding zijn overigens ook af te beelden via CT-scans en andere scanners, maar daarbij wordt de patiënt blootgesteld aan kleine hoeveelheden straling.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.